Инвеститори очакват 2.3 млрд. лв. държавно участие за КТБ

Инвеститори очакват 2.3 млрд. лв. държавно участие за КТБ | StandartNews.com

Оманският фонд официално е подал оферта за Корпоративна търговска банка на 29 октомври, според документ, публикуван от БГНЕС.

Оманският фонд очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2.3 милиарда лева като кешов капитал, се казва в документа.

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4.3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.

Писмото е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и до гуверньора на Българска народна банка Иван Искров.

Новосформираният консорциум ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и Gemcorp са изпратили на 29 октомври предложение за инвестиции в КТБ до Министерски съвет, Министерство на финансите и БНБ. Инвеститорите предлагат да вложат 2.3 млрд. лв. в банката, обяви по-рано пред бТВ икономистът Вера Ахундова от неправителствената организация „Ние гражданите", която обединява вложители в КТБ.

По думите ѝ офертата е получена от институциите, като тази информация беше потвърдена в ефира на bTV от служебния министър на финансите Румен Поражанов. Той обяви, че офертата е пристигнала късно в четвъртък по електронен път.

Според Вера Ахундова инвеститорите предлагат рекапитализация за над 2.3 млрд. лева, които те да вложат, като след това да има 50% тяхно участие и 50% участие на държавата.

"Снощи постъпи този документ от консорциума, с който БНБ и Министерство на финансите вече имаха разговори. Ще го разгледаме днес", обясни Порожанов.

По думите му текстът представя тяхната визия за оздравителен план и какво би се разгледало в един или друг вариант. Според министъра обаче освен този план консорциумът трябва да представи ясни гаранции за ресурса, който ще вложи, за да покаже сериозността на техните намерения. "Нужни са и по-ясни параметри и размери."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай