Инвеститори: Липсва развитие в България

Инвеститори: Липсва развитие в България | StandartNews.com

Родни предприятия връщат заеми към компании от Германия

"Липса на развитие - това е накратко обобщението от традиционното годишно проучване за бизнес климата сред немските инвеститори у нас", заяви Митко Василев, главен директор на Германо-българската индустриално-търговска камара. Анкетата на камарата е направена сред 107 компании. 56% от тях са оценили настоящата икономическа ситуация в страната като задоволителна, но за 36% тя е "лоша". Най-недоволни са фирмите от правната ни система, от корупцията и престъпността, неефективната публична администрация и непрозрачните обществени поръчки. По тези показатели България се нарежда на последните места сред страните от Централна и Източна Европа, показват паралелни анкети сред германски инвеститори в тези държави. Те отправят и критики към липсата на политическа и социална стабилност и недостига на квалифицирана работна ръка в България.

Страната ни продължава да е атрактивна за германските инвеститори с ниските данъци, евтината работна ръка и достъпа до субсидии, показва анкетата. За първа година допитването показва, че болшинството от германските фирми у нас (51%) предпочитат страната ни да въведе еврото. 55% от инвеститорите смятат, че тази година икономическата ситуация ще се подобри, докато 39% не очакват промяна. 44% очакват по-високи обороти, а 47% смятат за разкрият нови работни места. Масово представителите на немския бизнес у нас (88%) отговарят положително на въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?", показва анкетата.

Отлив на немски капитали през 2014 г. отчита статистиката на БНБ. Инвестициите от Германия са намалели с 275 млн. евро. "Не става въпрос за напускане на немски компании, а по-скоро за връщане на кредити към компании майки", обясни Митко Василев. През 2013 г. преките инвестиции от Германия са били 135,5 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай