Иновационен хъб правят в София

Иновационен хъб правят в София | StandartNews.com

Регионален иновационен хъб може да се създаде в София по инициатива на водещи европейски университети. Вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на университети в Европа и членове на Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Те са тук, за да проучат възможностите София да стане регионален иновационен център в рамките на европейската мрежа на EIT. В делегацията има представители на Imperial College London, Великобритания, Университета в Тренто, Италия, Техническия университет в Делфт, Холандия, Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция и Технически университет - Карлсруе, Германия. Инициативата на EIT се фокусира върху създаването на центрове за иновации (Knowledge and Innovation Communities - KICs), които работят по няколко предизвикателства - дигитална трансформация, енергийна ефективност, климатични промени, науки за живота и устойчиво използване на суровини. В Европа вече има 5 такива центъра, които са концентрирани в Западна и Северна Европа.

"Подобен механизъм за насърчаване на иновациите все още не съществува в Югоизточна Европа, а това определя сериозни възможности за България, която има значителен иновационен потенциал", посочи проф. Маурицио Маркезе, вицепрезидент на Университета в Тренто, Италия. Пилотният проект на института в това направление стартира преди 7 години, като целта е да осигури рамка за сътрудничество между научната общност, бизнеса и държавните институции. Проф. Ксавиер Баррия от Департамента по електронно инженерство към Imperial College London коментира, че чрез такъв център за иновации университетът е преминал през цялостна трансформация и през последните 15 години от изцяло научно ориентиран институт се е превърнал в изцяло насочен към бизнеса и неговите нужди. Идеята е регионален иновационен хъб в София да работи по две от направления на EIT - дигитална трансформация и иновации в енергетиката.

Министър Лукарски приветства идеята и посочи, че концепцията за изграждане на такъв център за иновации кореспондира напълно с идеята зад изграждането на първия научно-технологичен парк у нас - "София Тех Парк". "Това превръща парка в естествен партньор на инициативата", поясни министър Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай