Икономиката пак забуксува

Икономиката пак забуксува | StandartNews.com

Разчитаме на износа да ни спаси 

Оживлението през първите месеци на годината угасва, всички чакат изборите

Икономическото развитие на България ще разчита отново на износа, за да може да отбележи ръст до края на 2014 г. Шансът това да се случи е възстановяване на икономиките на чуждестранните ни партньори и поради тази причина да нарасне търсенето на български стоки. Това пише в тримесечното аналитично издание на БНБ "Икономически преглед".

За отбелязване е, че за първото тримесечие на годината нарастването на брутния вътрешен продукт на страната е било благодарение на повишеното вътрешно потребление и запаси, а износът дори е отрицателен. Заради политическата и икономическата нестабилност обаче, през втората половина на годината очакванията за оживление на вътрешното потребление няма да се състоят. Основен принос за спада на износа на стоки и услуги за първите три месеца има понижението на износа на стоки от групата "минерални горива и продукти от тяхната дестилация", което се дължи на профилактика и строителството на нови мощности в нефтопреработването, уточняват от БНБ. За тези неоптимистични прогнози допринася и ембарговата криза, наложена от Русия за страните от ЕС.

Инвестиционната активност през януари-март е отбелязала повишение, значителен принос за което имат правителствените вложения. Нагласите за подобряване на бизнес климата през първите пет месеца на годината също са били оптимистични. За останалата част от годината обаче това не може да се каже и основната причина са очакваните резултати от парламентарните избори през октомври, посочват анализаторите на централната банка. Според тях дял във влошаване на икономическата активност имат и събитията с КТБ, които поставиха на изпитание и без средства нейните вложители и клиенти.

Заетостта остава сравнително ниска въпреки слабото си повишение в някои сектори. Доходите на домакинствата от работна заплата като цяло слабо нарастват общо за икономиката, но с по-ниски темпове и не във всички сектори. През първото тримесечие на 2014 г. средната работна заплата нараства по-слабо спрямо предходните тримесечия както в номинално, така и в реално изражение. През първото тримесечие на 2014 г. по-голямо нарастване на възнагражденията беше наблюдавано в секторите с ниска средна работна заплата, като строителство и селско, горско и рибно стопанство, както и в сектора на професионални, научни, административни и спомагателни дейности. Той беше по-слабо засегнат от кризата. В някои услуги като търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, както и при сделките с недвижимо имущество, брутните заплати се понижиха на годишна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай