И Сливен си поиска парите от КТБ

И Сливен си поиска парите от КТБ | StandartNews.com

Сливен. Искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева са разгледали общинските съветници в Сливен днес.

Точно толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп, съобщи бТВ.

Според предложението, внесено от кмета на Сливен Кольо Милев, това създава затруднения по текущите плащания на общината, второстепенните разпоредители с кредити и представлява реална заплаха за изпълнението на някои от европроектите.

По-рано днес стана ясно, че Бургас ще направи същото.

Изготвените справки в Сливен сочат, че за разплащане на дейностите по европейските проекти са необходими 1 783 778 лева, за стари задължения - 5 241 870 лева, получени целеви средства - близо 92 000 лева. В блокираните сметки са и средства от държавния бюджет за издръжката на учебните заведения в града.

Проведени са били консултации между Министерството на финансите, Националното сдружение на общините в Република България и кметове на общини за намиране на временен механизъм, който да позволява на общините да извършват нормалната си работа.

По закон безлихвен заем могат да получат всички общини, чиито средства са блокирани в тази банка. Кредитът се тегли с посредничеството на Националното сдружение на общините в Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай