Хиляда лева бонус, ако доведеш нов работник

Хиляда лева бонус, ако доведеш нов работник | StandartNews.com

Шефове на компании предлагат щедри бонуси за служители, които доведат на работа във фирмата нов работник, научи "Стандарт". Практиката е най-масова в софийските колцентрове, където липсата на кадри е драстична. Там премията е стигнала до 1000 лева за всеки, който успее да намери кандидат за работа с език, различен от английския. Търсят се хора с френски, немски, словашки, унгарски, руски. И английскоговорящите служители не достигат. За този, който склони приятел да дойде на работа в колцентър, също има бонус, но от 500 лева. "Тази практика е от няколко месеца, първоначално стимулите бяха доста по-малки - от 150-250 лева. Постепенно обаче бизнесът се разраства, а търсенето на хора става все по-голямо", казва служител в софийска компания. Някои колцентрове са готови да приемат и работници, които слабо говорят езика, като осигуряват безплатни курсове за вдигане на нивото.
Глад за кадри има и в други браншове. Обявите за търсене на персонал не вършат работа и шефовете също са принудени да дават стимули на служители, които доведат нов човек. Например верига ресторанти дава по 150 лева на всеки, намерил мераклии да работят като готвачи или сервитьори.
Кражбата на служители вече става масова практика и в другите големи градове на страната. Фирми привличат работна ръка от конкурентите с 200-300 лева по-високи заплати.
"Липсата на работна ръка е най-силният аргумент, който ще принуди работодателите да вдигнат възнагражденията", коментираха икономисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай