Хасково е уникална смес от икономика и история

Хасково е уникална смес от икономика и история | StandartNews.com

България приключи 2015 с впечатляващи резултати, най-дорите след 2008 г. - икономическа стабилност, рекорден 3% ръст, който към този момент вече е 3,1%, 23% ръст на чуждите инвестиции, 9 на сто ръст на износа, над 3 милиарда повече в хазната от удари срещу контрабандата и сивия сектор. Но в същото време в Хасковска област се наблюдава дисбаланси, които трябва да бъдат преодолени. Затова ще говорим как да се увеличат работните места и по-висок икономически ръст в региона, защото има добро преплитане на икономически възможности и културно-исторически паметници.

Това заяви главният редатор на вестник „Стандарт" Славка Бозукова на откриването на 14-тата поред дискусия „Да! На българските региони-Хасково", организирана от в. „Стандарт" и КРИБ. Тя се провежда в Хасково навръх празника на града на Рождество Богородично.

"Стандарт"  и КРИБ накараха властта да изпълни 90 на сто от обещанията си за регионите", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

"В дискусиите, организирани от „Стандарт" и КРИБ видях статистика колко въпроса са поставени, колко от тях са намерили решение и какън резултат е постигнат. 90 на сто от поставените проблеми са или решени, затова ние ще продължим да пътуваме в различните региони на страната", изтъкна председателят на КРИБ.

„Има ли индустрия, бизнес и предприемчиви хора, общината ще е добре и ще се развива", каза още Домусчиев. Според него КРИБ е направила много в различни области в последната година. „Създадохме работна група с помощта на Делян Добрев да спрем ръста на такса задължения към обществото, можеше да се стигне до парадокса страната ни е да е с най-висока такса в Европа", заяви Домусчиев. Според него работната група под председателството на Добрев има планове как да тя да бъде намалена допълнително.

По отношение на енергоинтензивните предприятия - успяхме в нещо, за което се борим от 6 години – да получим разрешение от ЕС намаляване на тежестта за задължението за закупуване от алтернативните изтончици на ел. енергия – това ще дае възможност за до 85 на сто намаление в зелената компонента в тази такса задължение към обществото", заяви още Домусчиев.

„КРИБ не спира да натиска нещата да се подобряват и да показвам ръст и в икономиката и в износа", завърши председателят на най-голямана работодателска организация

В днешната дискусия на "Стандарт" участват шефът на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев, министрите на културата Вежди Рашидов, както и зам.-министрите на редица ключови министерства – на регионалното развитие Николай Нанков, шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, шефът на държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов, съветника на туристическия министър Николина Ангелкова Живко Табаков, както и депутатът Делян Добрев. Местната власт е представена от областния управител на Хасково Станислав Дечев, кмета на Хасково Добри Беливанов, колегата му от Димитровград Иво Димов, градоначалника на Ивайловград Диана Овчарова, на Любимец Анастас Анастасов, на Минерални бани Мюмюн Искендер, както и кмета на Свиленград Георги Манолов.

Ще бъдат дискутирани развитието на големите проекти в община Хасково и региона. Един от най-важните проекти е превръщането на бившето летище край Узунджово с пистата и прилежащите халета и сгради в карго аеропорт. За развитието на тази територия местната администрация ще следва предварително начертания план с изграждане на индустриална зона в района, която да създаде много работни места. Има сериозен интерес от инвеститори към базата. Някогашното военно летище край хасковското село Узунджово може да се превърне в база за утилизация на старите самолети на една от най-големите авиокомпания в Европа.

Ще бъдат обсъдени възможностите за регионалния икономически растеж на областта, възможностите за рехабилитация на пътя до Александровска гробница, което ще даде шанс за развитие на туризма, пътя до Симеоновград, развитието на най-стария манастир в Европа „Св. Атанасий", което мже да даде силен тласък на поклонническия туризъм. Ще се обсъдят възможностите за археологическото разкриване на обекта, което пък ще даде възможност културно-исторически туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай