Хампарцумян съветва бъдещи предприемачи

Хампарцумян съветва бъдещи предприемачи | StandartNews.com

Да си предприемчив не означава само да създадеш свой бизнес или фирма. Това каза на студенти главният изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в първата публична лекция от серията срещи, чрез които Investor.bg отбелязва своята 15-а годишнина. Според банкера хората, които правят бизнес, могат да се разделят на два типа - тези, които създават ново богатство с усилията, времето и капитала си, и онези, които организират мрежи за абсорбиране на публичен ресурс, чийто интерес невинаги съвпада с обществения. А да си предприемчив не означава само да имаш собствен бизнес, а да научиш нов занаят, да имаш добра подготовка.

"След кризата от 2008 г. политиците по света разбраха, че парите, които са в бизнеса, включително и публичните пари, се управляват от хора, които не са политици. Ролята на политиците като посредници намаля значително. Те се оказаха без реална власт", каза банкерът. Той бе категоричен, че сега живеем по-добре, отколкото по време на социализма. "Българската икономика е шест пъти по-голяма от 90-те години. Тогава имахме 10 млрд. външен дълг и 10 млрд. БВП, което прави 100% задлъжнялост", каза още Хампарцумян.

Пред студентите говори и главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов. Той обясни на младите, че медиите имат два типа клиенти, чиито интереси не винаги съвпадат - едните са на читателите, другите на рекламодателите. И именно на главните редактори се пада тежката отговорност за балансиране на тези интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай