Гунев: Кредитните документи от КТБ изчезнали след май 2013 г.

Гунев: Кредитните документи от КТБ изчезнали след май 2013 г. | StandartNews.com

София. "Няма констатации за липса на документи за кредити и информация, която е била необходима за установяването на качеството на кредитния портфейл по време на инспекцията през 2013 г. Ние виждаме документите за обезпеченията по време на инспекцията през 2013 г., а по-късно тези документи са изчезнали. Т.е документите за обезпечения липсват между двете инспекции, но не мога да кажа как колегите са правели одита, тъй като аз не съм участвал в групата". Това заяви подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който отговаря на въпросите на депутатите от Бюджетната комисия.

На запитване от страна на Лиляна Павлова от ГЕРБ колко често е имало изненадващи проверки от страна на надзора на БНБ в КТБ и как са правени точно тези одити - дистанционно или на място, Гунев заяви: Дистанционният надзор се изпълнява ежемесечно. Той се състои от баланс, отчет на доходите, по наредба, която касае ликвидността. От 1999 г., когато е създадена Корпоративна търговска банка, в нея са направени не по-малко от 10 проверки.

По думите му стана ясно, че за последните 5 години са направени 5 проверки по рейтинговата оценка и още 2 за пране на пари и гарантиране на влоговете. За последните две години имаме само една проверка през май 2013 г. и заключението е, че банката е в много добро състояние", заяви още Гунев.

Банкерът не успя да отговори на питане на ГЕРБ по каква методика е бил извършен одита на КТБ, тъй като не познавал методиката на трите одиторски компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай