Губим 800 млн. годишно от сивия сектор в горивата

Губим 800 млн. годишно от сивия сектор в горивата | StandartNews.com

Държавният бюджет губи 700-800 млн. лв. годишно само от укриването на акцизи и ДДС при търговията с горивата, показват изчисления на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев. Сивият сектор в търговията с горивата в България е огромен, категоричен бе Делчев.
Неотдавна изпълнителният директор на асоциацията коментира, че годишно легалният бизнес в България реализира 2 млн. тона течни горива - бензин и дизел (без горивата за специални нужди), а данните на Министерството на финансите сочат, че делът на сивия сектор на пазара възлиза на 30%. От всеки незаконен тон гориво се губят към 1000 лв. от акцизи и ДДС и така в бюджета не влиза "гигантска сума", съизмерима със средствата, които постъпват от европейските фондове, обясни още Андрей Делчев.

От юни 2014 г. насам цената на петрола на световните пазари се срина със 70%, каза още изпълнителният директор на БПГА. Поради това около 40% от компаниите, добиващи нефт от шисти в щата Северна Дакота, вече фалираха, тъй като не могат да достигнат ниската себестойност на производителите в ОПЕК, обясни Андрей Делчев. Засега за българската икономика ефектите от ниските цени на петрола и съответно - на горивата, основно са добри, тъй като това позволява да се генерира икономия от транспортни и други разходи, която може да бъде реинвестирана, коментира още Андрей Делчев. Въпреки това бюджетът страда от намалените приходи от ДДС и акцизи от търговията с течни горива, каза изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай