Гръцките фермери започват със символични протести

Гръцките фермери започват със символични протести | StandartNews.com

Гръцките фермери планират символични протести и преговори с правителството заради вдигането на данъци и осигуровки, съобщи БНР. На много места в Гърция днес и утре те ще имат съвещания, но поне до края на седмицата засега не планират да затварят гранични пунктове. Фермерите отчитат, че е рисковано да блокират централни пътища в страната, защото много от обходните маршрути са заледени и със сняг. Правителството продължава преговорите по исканията им, като пое ангажимент да изпълни поне част от тях, но при отворени пътища и граници. Опозиционните партии настояват също за преговори без блокади.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи заяви вчера, че гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни. Превозвачите ни обаче са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките земеделци променят решението си.

Част от гръцкото общество е против действията на фермерите. Самите земеделци не са единодушни в нагласата за протести, каза пред БНР проф. Георгиос Плиос, преподавател в Атинския университет.

Според него сегашният протест ще има по-ограничен мащаб от предишните. Той подчерта, че много от исканията на фермерите не могат да бъдат удовлетворени, а сходни искания като тези на земеделците имат и други категории гръцки работници.

Миналата година българо-гръцката граница беше блокирана повече от месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай