Говорим по-евтино по GSM в Европа от 30 април

Говорим по-евтино по GSM в Европа от 30 април | StandartNews.com

От 30 април 2016 г. таксите за разговори по мобилен телефон в роуминг в страните от ЕС не могат да надвишават 0,19 евро на минута за обаждания (гласови изходящи повиквания), 0,06 евро за SMS и 0,20 евро за потребен мегабайт интернет (всички цени са без ДДС).

От 15 юни 2017 г. българските потребители ще плащат за ползването на тези услуги на национални цени, независимо в коя държава от Европейския съюз ги ползват, т.е., без надценки за роуминг. Това предвижда регламент на ЕС, който ще бъде въведен в националното ни законодателство с промени в Закона за електронните съобщения. Промените в закона вчера бяха одобрени от Министерски съвет. С измененията на закона ще се гарантират възможностите за прилагане на планираните действия в Регламента на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за еднакво и недискриминационно третиране на трафика при предоставянето на услуги за достъп до интернет и за защита на правата на крайните потребители.

В проекта са определени санкции за доставчици, за които се установи, че блокират, забавят, променят, ограничават, упражняват намеса, влошават качеството или дискриминират специфично съдържание, приложения или услуги, достъпни чрез интернет. Държавите членки на ЕС са длъжни да приемат разпоредби относно въвеждането на пропорционални, ефективни и възпиращи санкции в случай на нарушения на регламента, както и да вземат всички необходими мерки, за да гарантират неговото прилагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай