Глад за кадри в пет сектора

Глад за кадри в пет сектора | StandartNews.com

Над 80% от работодателите от пет сектора изпитват трудности с набирането на персонал. Това показва проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, направено по проект "Преговаряй", финансиран по европрограмата Хоризонт 2020. Това съобщи на форум за пазара на труда и образованието Румяна Стоилова, директор на Института, предаде БТА.

Проучването е направено за търсенето в IT сектора, в банковия сектор, сред медицинските сестри, сервитьорите и маханиците. Обхванати са професии, които изискват различно образование с цел по-голяма представителност на нагласите на работодателите и на търсещите работа. За България в онлайн анкетата в изследването са включени 520 работодатели.

Стоилова посочи, че в банковия сектор 70% от работодателите изпитват недостиг на специалисти, най-висок е недостигът в IT сектора и в туризма - над 90%.

При кандидатстване за работа бизнесът оценява като неблагоприятни сигнали предходен опит с продължителни периоди на безработица, както и честата смяна на работните места, което обаче не кореспондира с нагласите на самите млади хора в интервютата, които възприемат смяната на работа като проява на любопитство.

От бизнеса се цени най-много умението за работа в екип, подходящото образование и способността да се учи през целия живот. Умението да се учи се проявява най-дълго при продължителна работа на едно място и затова се гледа негативно на младите хора, които често сменят работата си, коментира Стоилова.

Между 20% и 30% биха се поколебали да назначат човек от различен етнос, което според Стоилова е противоречие - от една страна, няма работници, от друга има предразсъдъци към хората с различен етнос.

Работодателите често отказват работа и на майки с деца. За майките трябва да се мислят форми на гъвкава заетост. Такава дискриминация в Норвегия няма, допълни експертът. Тя призова и бащите да се ползват от отпуск за гледане на деца. От заетостта често се изключват и хора на 40 плюс години, което по думите на Стоилова е абсурдно, тъй като те са все още в активна възраст и могат да повишават своята квалификация при подходящо допълнително обучение.

Характерно за пазара на труда в България е работата под придобитата квалификация - висшисти работят на места за среднисти, среднисти на такива за основно образование и за хората с основно или без образование работа липсва, констатира Румяна Стоилова.

В същото време от IT-сектора са по-склонни да нямат изискване за степен на образование, а да обучат сами служителите си чрез допълнителни обучения и академии, стига те да имат желанието да останат по-дълго време на едно и също работно място. Бизнесът в този сектор дори оценява честата смяна на работно място като по-негативен сигнал от продължителната безработица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай