Георгиева: Проблем е, че сме като фирмени гробища

Георгиева: Проблем е, че сме като фирмени гробища | StandartNews.com

"България е страната на фирмените гробища - ние можем да отворим бизнес в България, ама не можем да го затворим. Банкрутираме, но няма как да го направим легално, за да можем да се изчистим и да тръгнем да инвестираме отново. Този проблем трябва да го решим".

Това каза еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева пред наши евродепутати, българи в Европейския парламент, представители на ИТ сектора, ученици, учители, млади и успешни българи.

Идеята е на евродепутатът ни Ева Паунова, която за втора поредна година организира конференцията "Моята мечта за България". Нейн съюзник е инициативата "Заедно в час". Домакин и този път е сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Еврокомисар Георгиева напомни, че страната ни вече се възползва от плана "Юнкер" - "имаме два проекта, близо 400 млн.лв". И четвъртата стъпка към успехът е образованието. " България днес се намира на почетното второ място след Белгия по несъответствие между търсене и предлагане на пазара на труда", призна еврокомисарят. И изтъкна нуждата от въвеждане на дуално обучение, тъй като - "България бълва хора с дипломи, но без възможности да си намерят работа".

България да се превърне в регионален хъб на технологиите и предприемачеството, заяви по-рано еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. (повече ТУК)

Говорейки за дигитален хъб в България, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева описа ситуацията сега у нас. "35% от българите никога не са пипали интернет, не го знаят точно какво е. 69% от българите са с ниска или никаква дигитална грамотност. 50% от нашите фирми нямат интернет страница. В свят, в който всички сме свързани, за нас е много важно да успеем да прескочим тази увеличаваща се пропаст", разказа еврокомисарят.

На дискусията "Моята мечта за България" тя самата разкри за какво мечтае - "България, към която се отправят българи с еднопосочни билети от местата, където са сега. За България, в която не българи идват с еднопосочни билети от други страни, защото сме прекрасно място за живот и инвестиране". Георгиева знае и какво трябва да се направи, за да се превърнем в "място, където идват, а не си отиват". Според еврокомисарят стъпка номер 1 е уважението на закона.

"Няма страна на този свят, която да е богата и да е добро място за живеене, ако няма уважение към закона. У нас имаме малко път да вървим. Ако го вървим, тези, които са в сенчестата икономика - 30% ще излязат на светло. Но и ние ще имаме самочувствието да сме добро място за живеене", каза Кристалина Георгиева.

Стъпка номер 2 е бързото създаване на електронно правителство, което ще ни е необходимо за борба с корупцията, повече прозрачност и повече стимули за дигитална грамотност. По-добър инвестиционен климат трябва да е другата ни цел, убедена е зам.-председателят на ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай