Форбс: България е 42-ра по бизнес от 146 държави

Форбс: България е 42-ра по бизнес от 146 държави | StandartNews.com

В класацията на списание "Форбс" за най-добрите държави за бизнес през 2014 г. България се нарежда на 42-рата позиция. 

Растежът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на България възлиза на 0,5%. Търговският баланс като процент от БВП е -0,3%, а БВП на глава от населението се равнява на 14 400 долара при население от 6,9 милиона души.

Класацията е на базата на 11 критерия, сред които основните са иновации, данъци, технологии, корупция, бюрокрация, защита на инвеститорите и представяне на фондовите пазари.

Челното място в класацията заема Дания с растеж на БВП от 0,1%, БВП на глава от 5,6-милионното население възлиза на 37 800 долара, а търговският баланс като процент от БВП е 6%. На второ място е Хонконг, а на трето Нова Зеландия. В Top 10 попадат още Ирландия на четвърто място, пета е Швеция, седма – Норвегия, девета – Швейцария, а на десето място се нарежда Финландия.

От държавите на Балканите България е изпреварена от Македония на 31-во място, Кипър е 33-ти, а Румъния е едно място преди България. След страната ни са Хърватия на 45-то място, Черна гора на 48-мо, Турция и Гърция са съответно на 50-то и 51-во място, а Албания е 58-ма.

Последните позиции на класацията са за Либия, Чад и Гвинея. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай