Европарите за яхти отиват за трактори

Европарите за яхти отиват за трактори | StandartNews.com

За 60 одобрени проекта може да връщаме средства

Парите, предвидени за 180 проекта за купуване на луксозни коли, яхти и вертолети, ще отидат за трактори или оборудване на цехове за преработка на земеделска продукция. Средствата ще бъдат прехвърлени към други проекти, след като Европейската комисия отговори на запитване на страната ни дали може скъпите возила да се плащат с пари от Брюксел. Становището е, че джипове, лимузини и яхти не са допустими за субсидиране от мерки 311 и 312 на Програмата за развитие на селските райони, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Към момента обаче вече са разплатени 60 подобни проекта, за които може да се наложи да връщаме пари. Не стана ясно обаче на каква стойност са както вече платените проекти, така и какви средства ще се освободят за финансиране на нови бенефициенти на мястото на 180-те, които ще бъдат отхвърлени. Мярката за разнообразяване на дейностите в селата, по която има проекти за купуване на яхти и лимузини, обаче изобщо не е сред посочените като проблемни от Еврокомисията.

Страната ни ще трябва да брани и други, близо 400 млн. евро от Брюксел, които се отнасят за периода октомври 2012 - октомври 2013 г. Според одиторите, разглеждали работата по селската програма през този период, има установени проблеми с авансовите плащания към общините, прехвърлянето на средства към Гаранционния фонд, както и с начина, по който са оформяни обществените поръчки при общинските мерки, обясни Гечев. Той обаче е категоричен, че по първите две констатации страната ни не е допуснала нарушение на европейски регламенти. Що се отнася до обществените поръчки обаче, самите ние сме установили някои нередности, като например искане на гаранция от 100 години за определени съоръжения, обясни зам.-министърът. Проблемните мерки от Програмата за развитие на селските райони са 123, 223, 226, 313, 321 и 322. Те се отнасят за добавяне на стойност към земеделски продукти, подпомагане на горския сектор и на общински проекти. Според Гечев обаче страната ни има сериозни аргументи, с които да брани спорните суми. Първата крачка в защита на нашата позиция е направена вчера на заседание на Комитета по земеделие, където държавата е изразила остро недоволство срещу констатации на Еврокомисията.

Оспорваме сумата от 396,1 млн. евро, оспорваме дори забавянето им, заяви Гечев. Той е уверен, че страната ни няма да изгуби парите. Ако обаче Европейската комисия не признае аргументите ни или ги приеме само частично, сумите ще бъдат приспаднати от бъдещо финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Експерти: Защо да не купят джипове за туризъм?

Основната цел на мерки 311 и 312 е разнообразяване на заетостта в селата и подкрепа за развитие на микропредприятия. Максимално допустимата субсидия е в размер на 200 000 евро. Ограничение от 100 000 евро има за помощта, отпускана за сухоземен транспорт по мярка 311. Един от приоритетите при нея е създаване на туристически атракции в малките населени места. Затова не е чудно, че по нея са кандидатствали хора, които искат да купят яхта, за да возят туристи, или джип, който да катери планините, коментират консултанти по разработка на европроекти. Минивертолетите пък биха могли да се използват за оглеждане на живописни местности от въздуха или за посещение на по-отдалечени забележителности.

Според тях в наредбите, регламентиращи приема на тези проекти, които задължително се одобряват и от Брюксел, към момента на приема няма лимит за закупуване на едно или друго превозно средство. Като допустими за финансиране дейности по мярка 311 се смятат закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността, ремонти или изграждане на сгради, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, закупуване на животни при неземеделски инвестиции и други. При мярка 312 пък се финансират начинания, свързани с преработвателна промишленост, развитие на селски туризъм, отдих и спорт, създаване и развитие на консултантски и бизнес услуги, социални грижи и здравеопазване, транспортни услуги, с изключение на товарни превози срещу заплащане.

Строители ужилени със 100 г. гаранция

За нелогично дълги гаранции, изисквани в търговете за обществени поръчки, първи алармираха строителите. Ясно е, че такава отговорност за качеството, като 60 години за хидроизолации или 500 години за локален път, са абсурдни и дори производителите на отделните елементи дават в пъти по-кратка гаранция. Тези условия са дискриминационни и са единствено, за да бъде избран служебно победителят, алармираха често през годините от Камарата на строителите. Затова и те настояват за еднакви, стандартни гаранции за отделните типове обекти, които да гарантират равен шанс в конкурсите.

Сметната палата: Да се въведе лимит на разходите

Въвеждане на лимит на допустимите разходи по европрограмите, препоръчва българската Сметна палата. Според одиторите трябва да се въведат предварителни контроли, които да гарантират, че заложените в проектите бюджети са разумни. Такива контроли, освен лимитите, могат да са сравнението с други подобни проекти, информация за пазарните цени, опростени разходи. Необходимо е и създаване на разбираема, предвидима, гъвкава и практична нормативна рамка за управление на средствата от Евросъюза, посочват одиторите. Според тях трябва да отпаднат излишните бюрократични усложнения и контроли и да се промени фокусът при кандидатстване и изпълнение на проекти. Вместо да се акцентира единствено върху спазване на процедури и събиране на документация, да се търсят реални резултати и ефекти от изпълнение на проектите. Важно е да се въведе и цялостно електронно управление на програмите, смятат от Сметната палата. Ако не изпълни тези условия, България отново ще бъде изправена пред опасността от спиране на плащанията от ЕК, финансови корекции и неизпълнение на целите и през новия програмен период и в крайна сметка няма да преодолее значителното си изоставане, смятат от Сметната палата.

Станишев: Борисов да каже за яхтите

Над 800 милиона лева европейски средства може да не влязат в България. Това предупреди вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че "БСП е партия, която на бялото казва черно и го налага чрез опорни точки".

"Европа ще ни спре парите по европрограмата за селските райони заради "огромни пропуски и нарушения в предишния мандат". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в отговор на въпрос има ли реална опасност страната ни да загуби средствата. Според Станишев, по времето на управлението на кабинета "Борисов" е наложена санкция, която е изисквала реакция от българската страна.

"Ще бъда много признателен, ако г-н Борисов, като тогавашен министър-председател, г-н Найденов, като министър на земеделието в посочения период, за който към България има претенции от Европа, да помогнат на правителството да защити българския интерес", коментира соцлидерът. Той потърси и обяснение защо се е налагало по европейските програми да се купуват яхти и други неща, за да се стигне до подобни санкции. "Нека дадат аргументи и за това какво да обясним", заяви той. И попита дали именно в скъпите яхти и коли се изразява подкрепата за българските земеделски производители. Станишев обясни още, че вече се търси решение и механизъм по отношение на тези, които не са нарушавали правилата. По думите му трябва да има възможност те да обжалват съответното решение и то да бъде коригирано.

Найденов: Проблемите са от 2013-та

"Гузен - негонен бяга". Така бившият земеделски министър и съучредител на БАСТА Мирослав Найденов коментира репликата на председателя на БСП Сергей Станишев за покупката на луксозни яхти с пари за земеделски производители. "Това няма нищо общо с периодите на управление на ГЕРБ. Проблемите са заради плащанията от декември 2013 година. И тогава нито аз, нито г-н Борисов сме били във властта. Още по-малко сме се занимавали с яхти и джипове", допълни Найденов.

Брюксел продължава с докладите

Брюксел ще продължи да наблюдава България и да пише доклади за реформите у нас в различните сектори. Това стана ясно от думи на шефа на Европейската народна партия Жозеф Дол, който предава изказване на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. Дол обясни, че Рединг го уведомила, че механизмът за сътрудничество и проверка за Румъния и България ще продължи, предаде агенция "Медиафакс". Лидерът на ЕНП уточни, че има "още много да се направи" за независимостта на правосъдието и правовата държава в Румъния и България. В този контекст Дол заяви, че може да е необходим "пакет от шест мерки" в областта на правосъдието по модела на пакета от шест законодателни акта за икономическо управление, приет от Европейския парламент през септември 2011 г. Според него има нужда от "една висша инстанция за контрол над правосъдието" на европейско ниво.

Важна е държавата, а не партиите

Явор Гечев, зам.-министър на земеделието

Ще се борим за всеки лев. Имаме самочувствието да отстояваме нашата позиция пред Европейската комисия, защото познаваме регламентите не по-зле от всички други експерти в Брюксел. Много лесно можем да кажем - ГЕРБ са виновни, но какво печелим от това? Всяко политизиране на темата ще е в ущърб на държавата и никой отговорен политик не би трябвало да си го позволи. Нашата работа е да защитаваме интересите на България и да се борим до последно за всеки лев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай