"Евроинс" купува голям застраховател в Гърция

"Евроинс" купува голям застраховател в Гърция | StandartNews.com

Застрахователната група "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ), част от "Еврохолд България", ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Credit Agricole Life, собственост на френската банка "Креди Агрикол". Сделката вече е договорена и се очаква да бъде финализирана до края на годината, съобщиха от "Евроинс".

Финансовите активи на Credit Agricole Life са над 500 млн. евро като повечето са инвестирани в ценни книжа извън страната. С придобиването на гръцкото дружество ЕИГ ще разшири дейността си в Гърция, където стъпи през август 2014 г.

"Възползвахме се от несигурната икономическа ситуация в Гърция и изтеглянето на големи европейски финансови групи от пазара, като придобихме компания с добре разработен бизнес, при изгодни за нас условия", каза Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България", която е мажоритарен собственик на ЕИГ. Компанията развива бизнес в седем страни в Централна и Югоизточна Европа, в които обслужва над 2 млн. клиенти. В България, Румъния, Македония, Гърция и Украйна ЕИГ има дъщерни дружества, а в Чехия и Словакия работи с клонове. Годишните приходи от застрахователни премии в групата се очаква да надхвърлят 350 млн. евро през 2016 г.

Покупката на Credit Agricole Life е четвъртата сделка по придобиване, реализирана от ЕИГ за две години. Тази година ЕИГ купи застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно "ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya. Преди това ЕИГ купи дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и бизнеса на QBE в България и Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай