Експерти: Спасяването на КТБ ще струва милиарди на бюджета

Експерти: Спасяването на КТБ ще струва милиарди на бюджета | StandartNews.com

Дори КТБ да заработи отново тя много бързо отново ще има проблеми с ликвидността, тъй като всички вложители ще си изтеглят парите от нея, коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова ТВ.

Според него тогава отново ще трябва да се наливат пари, а това не може да продължава до безкрай. Той смята, че банката трябва да се обяви в несъстоятелност.

"Ако сме правова държава би трябвало да следваме закона. Законите се пишат преди да се случи нещо. Ако се пишат след като се случи нещо това не са закони, те са декрети в стил Владимир Илич Ленин".

"50% популизъм, 50% наивизъм". Така Хампарцумян коментира идеите на депутатите за промени в законодателството за банковия сектор.

Той уточни, че ако идеята е банката да се спаси с държавна помощ, това трябва да се разреши от ЕС, а преди да се пусне в КТБ чуждестранен инвеститор, той трябва да се проучи.

Банкерът посочи, че проблемът к КТБ е показал, че има срив на системите, които гарантират, че държавата функционира по правилата. "Ако се водим от икономическата логика, КТБ трябва да отиде в несъстоятелност", каза Хампарцумян, запитан за неговата прогноза за развитието на ситуацията.

"КТБ не е управлявана като банка, а като касичка на империя", коментира икономистът Георги Ангелов пред Нова ТВ.

"Не е възможно КТБ да се спаси, освен ако инвеститорите не дадат 5 милиарда лева в брой", смята икономистът.

"Спасяването на КТБ ще струва милиарди на бюджета. Ако спасим КТБ, нашият бюджетен дефицит ще стане 8 или 10%, по-висок, отколкото по време на хиперинфлацията", твърди Георги Ангелов.

Той е убеден, че фалитът на КТБ няма да струва нищо на бюджета. „Гарантираните влогове ще се изплатят от Фонда за гарантиране на влоговете, с държавна гаранция той ще вземе заем и след това ще си го връща", подчерта Ангелов.

"Депутатите от бюджетната комисия смятат, че като променят някаква запетайка в закона ще спасят КТБ. Това не може да стане. Банка, която има 70 % лоши кредити и са необходими 4,8 милиарда лева, за да се оздрави, не се спасява с промяна на думи в закон. Тя е във фактически фалит", каза още той.

Според икономиста Емил Хърсев подготвяното решение на Народното събрание ще е една поредна отсрочка. „Това е като организъм в кома, на изкуственото дишане. Той се поддържа изкуствено жив. Ако настъпи спасяване на КТБ, тоест инвестиции на външни средства, ще е по-добре. По-добре е спасителят да дойде с пари, ако дойде. Това е по-евтиният вариант", смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай