Експерти с предложения за излизане от кризата в енергетиката

Експерти с предложения за излизане от кризата в енергетиката | StandartNews.com

4 SOS дебата непосредствено преди вота на 5 октомври, организирани "Стандарт" и Българската академия на науките, ще търсят решения по най-сериозните проблеми в страната. Днес насочихме общественото внимание към цената на електроенергията.

На първата от поредицата дискусии SOS дебати, организирани от "Стандарт" и БАН ("Дневният ред на България") видни български енергийни експерти и политици представиха своите предложения за излизане от енергийната криза. Над 200 участника дискутираха въпроси като енергийната независимост на България, възможните решения за запълване на финансовата дупка в енергетиката, състоянието и перспективите за развитие на ядрената енергетика, възможностите за създаване на оптимален микс от енергия от различни източници, националната позиция на електро-разпределителните дружества. 

Владимир Дичев: Решението е 100% свободен пазар

Енергийният сектор е достигнал точката на пречупване, а решението е 100% свободен пазар и изпълнение на ангажиментите към ВЕИ. Това заяви изпълнителният директор на "Кинтекс" Владимир Дичев на дискусията SOS дебати, организирани от "Стандарт" и БАН ("Дневният ред на България").

По думите му в момента свободният пазар е 50-55% от крайното потребление, като в това число влиза и износът на енергия. Едно от възможните решения е пълна либерализация, но трябва да си отговорим на въпроса какво означава това за отделните участници на пазара и какъв ще е резултатът върху крайните цени.

Едно от решенията за стабилизиране на енергетиката е повишаване на вътрешните цени, а другото е да се използва уникалното местоположение на България, която има 5 електрически граници, категоричен бе той.

Проф. Митко Димитров иска увеличение на доходите

"Цените на електроенергията в България са един от най-ниските в ЕС, но и доходите са най-ниски. Според мен решението може да се търси по отношение на увеличаване на доходите, а не чрез задържане на цената", заяви директорът на икономическия институт при БАН проф. Митко Димитров по време на дискусията на "Стандарт"- "Дневният ред на България"

Повишаването на цената трябва да върви паралелно с намирането на форми за оцеляването на енергийно бедните граждани, които са около 62% от населението, смята той.

У нас няма система, която да предлага различна цена на тока в зависимост от плащанията, подчерта Димитров. Според него цената на електроенергията е свързана с три елемента. На първо място – разширяване на пазара на електроенергия, на второ – социално подпомагане с цел оцеляване на домакинствата с ниски доходи и на малките фирми, както и засилване на политиката на енергоспестяване.

От съществено значение е и промяната на нормативната уредба за задължителното изкупуване на ток на по-висока цена. Това може да стане с преразглеждане на дългосрочните договори за задължително изкупуване на електроенергия на по-висока от реалната цена, като преференциалните тарифи се заменят с преференциални премии.

По този начин определянето на цената ще става на пазарен принцип, а не на база индивидуални договорки, от които страдат голяма част от домакинствата и български фирми, подчерта Митко Димитров.

Делян Добрев: С 2 милиарда лева ще санираме половината блокове в цялата държава.

С ресурс от 2 милиарда лева ще успеем да санираме половината блокове в цялата държава. Заложили сме да започнем мащабна програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. 

 По думите на Добрев след втората година интензитетът на помощта ще се намали на 75 % и ще се включат всички останали жилищни сгради в страната. „Ще положим достатъчно усилия в енергийната ефективност при производство на енергия, както и в бизнеса", уточни той.

Във връзка с битовата газификация Делян Добрев заяви, че са започнали пилотна програма по Фонд „Козлодуй" за подпомагане използването на газа за домакинствата. „Основен приоритет трябва да е удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и енергийна ефективност", допълни Добрев.

Явор Куюмджиев: Парламентарно представените сили да се разберат за конкретни мерки

След изборите парламентарно представените сили трябва да се разберем за конкретните приоритети в енергетиката – ще има или няма да има "Белене", "Южен поток", какво ще е бъдещето на ВЕИ-та. Когато говорим за либерализация, трябва да говорим за целия пазар, не само за крайното потребление, а и за производството. Т.е. ВЕИ-та и американските централи също да излязат на свободния пазар. Ние също сме за конкурсното начало в мениджмънта на енергийните дружества. Дори нещо повече, част от БЕХ е добре да се листва на някоя от борсите. Това ще гарантира прозрачност, пазарът ще регулира как да бъдат управлявани компаниите, а не политиците.

Не съм съгласен обаче, че политика не бива да се прави в енергетиката и, че само пазарът трябва да се съблюдава безпрекословно. Ние политиците трябва да защитаваме интересите на хората и на държавата и чак тогава на бизнеса, защото интересите на едрия бизнес не винаги съвпадат с тези на обикновените хора. 

Симеонов поиска предоговаряне по отношение на цената на електроенергията

Необходим е одит, разкриване на резервите и предоговаряне по отношение на цената на електроенергията.

Ние сме против повишаване на цената на тока, каквито и аргументи да се привеждат,категоричен бе той.

„Не може да се говори без да се извърши подробен анализ и одит, който да се представи на обществото. Убедени сме, че в момента има огромно източване на средствата на обикновените потребители от отдавна поместени в енергийния сектор нечистоплътни крупни интереси и фигури", заяви Симеонов. 

„Не споделяме мнението, че се задава газова криза. Има български находища и спешно трябва да се добива газ", посочи Валери Симеонов.

Според Симеонов АЕЦ „Белене" е проект, създаден от много сериозни лобита и няма смисъл да се изгражда, тъй като няма нужда от такава електроенергия.

 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай