ЕБВР намали прогнозния растеж на България за 2014

Предвижда се растеж от 2% през 2015 г.

ЕБВР намали прогнозния растеж на България за 2014 | StandartNews.com

София. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали прогнозирания икономически растеж на България през 2014 г. с 0,4 процентни пункта в сравнение с месец май, съобщи БНР. 

В прогнозата от май е заложен растеж в размер на 1,9% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а след новите изчисления на банката прогнозираният растеж е 1,5% от БВП. 

Разликата се отдава основно на отрицателното въздействие от политическата несигурност и доскорошните вълнения в банковия сектор. Дългосрочният ефект обаче вероятно ще бъде ограничен благодарение на бързата реакция на властите, отбелязват анализаторите, сочейки конкретно декларацията за намерението за присъединяване на България към единния надзорен механизъм в рамките на Европейския банков съюз.

Новата прогноза за 2015 г. е за увеличение на Брутния вътрешен продукт с 2%.

Банката обаче прогнозира свиване на икономиката на Русия през следващата година в резултат от украинската криза. За тази година се очаква нулев растеж.

Прогнозата за Украйна е икономическа контракция от 9 процента през тази и 3 процента през следващата година. Тези очаквания се дължат на размириците в източната част на страната и последиците от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай