ЕБВР: 2,5% ръст за 2016 г. при външни рискове

ЕБВР: 2,5% ръст за 2016 г. при външни рискове | StandartNews.com

Растеж на брутния вътрешен продукт на България над предварително заложените 2 на сто за 2016 г. до 2,5 на сто е възможен, ако се преодолеят ключовите рискове пред страната. Това са предвижданията на анализаторите от Европейската банка за възстановяване и развитие в междинния доклад за икономиката на Европа и частта й за България. Тези рискове пред икономическите перспективи в краткосрочен план са предимно външни.

Опасенията на анализаторите са за продължителни затруднения във финансовия сектор, допълнителни проблеми пред основните търговски партньори на българския бизнес и задълбочаване на напрежението в Украйна. Един от главните вътрешни фактори е овладяване на проблемите с инфлацията. Смята се, че нетният износ ще бъде основен двигател на растежа както през 2015 г., така и през 2016 г. За това спомагат леко подобрените перспективи за растеж в еврозоната и известни печалби от подобряването в конкурентоспособността поради отслабването на еврото спрямо долара. Очакванията за инфлацията са да остане отрицателна и през 2016 г., поради по-ниската цена на петрола в световен мащаб и съответно спад в цените за отопление и газ.

Съществуват положителни перспективи за растеж в средносрочен план на БВП на глава от населението, който възлиза само 45 на сто от средния за ЕС през 2014 г. Това обаче не може да стане, ако не се даде нов тласък на структурните реформи, заключават макроикономистите от Лондон. Всичко това не е достатъчно, ако не се подобри бизнес средата. Областите, в които трябва да бъдат съсредоточени усилията, за да се постигне по-висок потенциал за растеж, са намаляване на бюрокрацията, опростяване на процедурите по несъстоятелност за фирмите, борбата с корупцията и повишаване на ефективността на съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай