Двама синдици влизат в КТБ, търсят и трети (ОБЗОР)

Двама синдици влизат в КТБ, търсят и трети (ОБЗОР) | StandartNews.com

Фондът предложи Лазар Илиев и Росен Ангелчев, назначават още един до петък

Двама синдици влизат в КТБ днес. Софийският градски съд (СГС) след предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) назначи двамата временни синдици на затворената Корпоративна търговска банка. Това стана възможно, след като Народното събрание прие законодателни промени, поискани от премиера Бойко Борисов, и създаде институцията "временен синдик" и за банките.

След избор по вътрешните правила ФГВБ предложи в КТБ да бъдат назначени Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Двамата имат срок от два дни, за да встъпят в длъжност. След като го направят, правомощията на квесторите, назначени от КТБ, ще бъдат прекратени. До четири дни ще бъде назначен още един синдик, стана ясно от заседанието на Министерски съвет.

Промяната стана наложителна, тъй като производството по несъстоятелност на банката бе обжалвано. Така продължилият вече няколко месеца спор води до намаляване стойността на активите на банката и съответно до намаляване размера на средствата, които ще се възстановят на фонда. И двамата имат богата професионална биография. Междувременно стана ясно, че утре правителството ще върне заема от 1.5 млрд. евро, които бяха изтеглени през ноември 2014 г. за ликвидна подкрепа за фонда заради КТБ. По време на заседанието на кабинета премиерът коментира и тази "опорна точка - защо в КТБ преди две години е имало държавни пари". Той се обърна към министрите с думите: "Искам на вас да ви кажа: Това беше най-тежката финансова криза в света и банките падаха като круши в цяла Европа. И ние държахме да не падне. И ако изсипахме 3 милиарда 540 милиона, то е да знае всеки българин, че като си е внесъл парите в банката, държавата ще му носи отговорността до тези 100 000 евро. Това са обикновените хора. Оттук нататък обаче всички ние сме длъжни не само да съберем парите, да не допуснем повече да се случи такова нещо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай