Дончев: 2014 г. е нулева за еврофондовете

Дончев: 2014 г. е нулева за еврофондовете | StandartNews.com

София. 2014 г. е нулева за еврофондовете, правим всичко възможното и 2015 да не е. Можем да възстановим реалистично около 400 милиона евро. Това заяви по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, който се завърна от Брюксел.

Парите от еврофондовете бяха спрени заради нарушения, допуснати в периода 2010-2013 г.

"Първият голям проблем, по който има все още какво да говорим, е колко пари ще получим като възстановяване на средства от Европейската комисия до края на годината, който не е докрай затворен. Все още има разговори по темата по една причина. Ние имахме две спрени оперативни програми. Вече е една - „Регионално развитие" продължава да е спряна, но „Околна среда" вече е отпушена. Въпрос с много измерения, но най-вече с преки отражения върху бюджета – колко от парите, които ние сме вкарали като изпълнение на проекти от националния бюджет, ще получим обратно, защото програмата е задлъжняла към националния бюджет поне с 1,4 милиарда", коментира Дончев.

Еврофондовете ще са приоритет, но и останалите сектори на икономиката няма да бъдат пренебрегвани, допълни той.

"При кризисната ситуация, която имаме с еврофондовете това ще бъде приоритет на приоритетите, но не трябва да забравяме и предизвикателствата в областта на енергетиката и други сектори", каза Дончев, който като вицепремиер наблюдава европарите и икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай