Домусчиев: Бойко Борисов не е Батман

Домусчиев: Бойко Борисов не е Батман  | StandartNews.com

Много е важно да има пълноправно партньорство между бизнеса и правителството, за да може да се осъществи възраждането на икономиката. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по повод предстоящия на 29 април Пролетен бал на индустрията и работодателите.

"Очаквам да покажем, че сме заедно, слушаме се, уважаваме се и гребем в една лодка!", категоричен беше той пред радио К2. Домусчиев обясни, че балът се прави по пример на немската индустрия. И допълни, че златни бутонели няма и няма да показва.

"Това е едно събитие, което се организира от индустрията във всяка една европейска държава", коментира председателят на КРИБ. И допълни: "Целта е на първо място да се съберат и да се видят реалните индустриалци, бизнесмени и работодатели, не да се четат числа, а да се види реалната индустрия, събрана заедно. Не по-малко важно е и да се наградят най-заслужилите, за да могат тези компании да служат за пример".
За наградите на КРИБ са номинирани 17 компании.

Домусчиев обясни, че критериите са доста сериозно разписани във всяка една от категориите. „Наградата на председателя, която е четвърта, е вече мое лично, субективно решение", добави председателят на КРИБ.

В бала има заложен и сериозен социален елемент. Парите от него ще отидат във виртуална платформа, която е неизменна част от КРИБ и се казва „Академия Икономика". Нейната цел е да се подпомогне доста сериозно връзката на бизнеса с университетите и възможността да се създават високо квалифицирани кадри за предприятията.

"Фактът, че 25 от водещите компании са решили да заделят сериозни средства, показва, че те вярват в инициативата", коментира председателят на КРИБ. Златният пакет е 35 хиляди лева, а 25 000 е стойността на сребърния пакет. Мениджъри от въпросните компании ще наблюдават изпълнението на целите на „Академия Икономика". Планира се и изграждането на настоятелство към нея.

Кирил Домусчиев е умерен оптимист за успеха на премиера Бойко Борисов и правителството.

"Министър-председателят за съжаление не е Батман, колкото и на нас да ни се иска един човек да може да реши всичко с един замах, така че много зависи от неговия екип дали ще се справи", категоричен беше председателят на КРИБ.

Според него нещата вървят добре по пътя на реформите, виждат се много позитивни сигнали от страна на Министерството на финансите, което означава, че министърът на финансите и неговият екип се справят. Има и доста добър диалог с министъра на енергетиката, доста реформи са се направили и на ниво парламент с поправките, които са били направени в Закона за енергетиката. "КРИБ има доста сериозен диалог и по въпросите, които засягат индустрията, защото не може цената на електроенергията и на газа да е най-скъпата в Европа", каза Кирил Домусчиев.

Той добави, че доста министри от правителство могат да потвърдят колко кооперативни и експертни са от КРИБ.

Според Домусчиев в пенсионната реформа има много позитивни неща, но има и решения, които КРИБ не приема. Едно от последните е увеличаването на осигуровките. От своя страна КРИБ предлага по-ускорено увеличение на възрастта за пенсиониране, въвеждането на по-висока възраст за определени категории труд, закриване на втора категория труд. „Имам усещането, че вече срещаме някакво разбиране от страна на г-н Калфин. Има въпроси, по които ще продължаваме да спорим и се надяваме в един добър диалог в рамките на до един месец тази тема да приключи и всички да са доволни от пенсионната реформа, защото България наистина има нужда от пенсионна реформа.", категоричен беше Кирил Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай