Добивната индустрия удвои плащанията към държавата

Добивната индустрия удвои плащанията към държавата | StandartNews.com

Сумата, която концесионерите плащат на държавата, се е удвоила за година. През 2015 г. фирмите от бранша са внесли в хазната 60 млн. лева под формата на концесионни възнаграждения, а през 2016 г. тези плащания са станали 120 млн лева. Това съобщи председателят на БМГК проф. Николай Вълканов.

Минно-суровинната индустрия, в която са заети над 22 000 души, дава работа на още 120 000 като съпътстващи дейности. Доставчиците на предприятията са 83 000 малки фирми с над 800 000 работници. Приносът на отрасъла в БВП е 4-5%, съобщи проф. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по Минно дело, геология и металургия. В доклада си той посочи, че фирмите от подотрасъл "Инертни материали" страдат от нелегалния добив, извършван от незаконни фирми, които не носят отговорност за опазването на околната среда.

В отговор заместник-министърът на енергетиката Жеко Станков посочи, че ведомството е запознато с проблема и вече е направило предложение за промяна в Наказателния кодекс за инкриминиране на незаконния добив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай