До 2015 г. трябва да усвоим 1,6 млрд. по ОП "Транспорт"

До 2015 г. трябва да усвоим 1,6 млрд. по ОП "Транспорт" | StandartNews.com

София. 24 млн. лв. финансови корекции могат да бъдат наложени на договори за изпълнение на проекти, финансирани по ОП "Транспорт" (ОПТ). Това съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова, като се позова на предварителен доклад от ИА "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС).

Спешно ще предприемем мерки да отговорим на направените констатации, за да ги намалим или отхвърлим изцяло, заяви Ангелкова. Независимо от крайното решение парите няма да бъдат загубени, а ще бъдат пренасочени към други проекти, заяви тя.

Първата ни задача е да не допуснем загуба на средства по ОПТ, каза Ангелкова. За целта от понеделник започваме проверки на всички високорискови проекти, финансирани по ОПТ, обясни тя и посочи, че такива са жп линиите Септември - Пловдив и Първомай - Свиленград и магистралите "Марица" и "Струма".

Досега са разплатени над 2,5 млрд. лв. - над 63% от бюджета на ОПТ. За да не се загубят средства, до края на годината трябва да бъдат усвоени още 160 млн. лв., а догодина - останалите 1,5 млрд. лв., или средно по около 120 млн. лв. на месец.

Ще анализираме спешно работата на държавните транспортни дружества и където е необходимо, ще бъдат сменени ръководствата им, коментира още министър Николина Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай