Дивидентите на БФБ носят доход от 3-4%

Дивидентите на БФБ носят доход от 3-4% | StandartNews.com

Българските компании са стабилни и инвестират, каза Цветослав Цачев от "ЕЛАНА Трейдинг"

Средната дивидентна доходност на Българската фондова борса (БФБ) тази година е 3-4%. Това коментира главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг" АД Цветослав Цачев в седмичното обзорно пазарно предаване "Inves/Or" на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 29 май. "Дивидентите са на едно много добро ниво, особено когато сравняваме с понижаването на лихвите по банковите депозити, които вече са чувствително под 1%. На БФБ говорим за доходи от дивиденти от 3-4% средно, което е близко до нивото от миналата година", каза той и оцени, че дивидентният сезон тази година е добър.
Цачев смята, че е по-важно, че едни от най-ликвидните дружества на борсата отново ще плащат дивиденти, без значение, че някои компании ще раздадат по-малък дивидент, а други - по-голям. По думите му това зависи от икономическата среда, в която те развиват своя бизнес, което влияе на финансовите им резултати. Все пак едно от задължителните условия за разпределянето на дивидент към акционерите е наличието на печалба.

Тази година повече компании ще раздават дивиденти, което е добра новина, каза Цветослав Цачев. Той даде за пример "Албена" АД, и "Неохим" АД, както и "Софарма" АД, която отново ще даде дивиденти, след като миналата година не го направи заради кризата в Русия и Украйна.

За Цачев е важно и отношението на пазара към дивидентните компании, защото по думите му инвеститорите са "дивидентно-ориентирани". От своя страна следването на дивидентна политика пък е доказателство за инвеститорите, че бизнесът върви, че отношението на големите акционери към по-малките е положително. Според него тази връзка се задълбочава все повече.
"Българските компании в момента са стабилни, инвестират и същевременно разпределят дивиденти", каза Цачев в контекста на предизвикателната икономическа среда.

В рубриката "Актив на седмицата", в която водещите на "InvesOr" показват графики, таблици и данни, засягащи основната тема на предаването, Свилен Колев обобщи предложенията за дивиденти на дружествата, попадащи в основния индекс на БФБ - SOFIX. Повече от половината от 15-те компании, формиращи индекса, ще разпределят дивиденти от печалбите си за 2015 г.
Цветослав Цачев коментира и предстоящия "Ден за акции", който тази година ще се проведе на 8 юни, като каза, че инициативата трябва да е насочена и към разпространението на информация за пазара, а да не се свързва само с възможността да се сключват сделки без такси и комисиони. Цачев приветства и проекта SEE Link, насочен към интегрирането на локалните капиталови пазари.

Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 ч. по Bloomberg TV Bulgaria

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай