Дискутираха промени в подкрепа на социалната икономика

Дискутираха промени в подкрепа на социалната икономика | StandartNews.com

Да се въведат „социални клаузи" в Закона за обществените поръчки

Благоевград. Представители на местната власт, на областните администрации и на социалните предприятия в Югозапада обмениха идеи за бъдещи инициативи и проекти за укрепване на партньорството между членовете на Мрежата. Дискутираха се конкретни насоки за дейности в подкрепа на социалната икономика, които касаят провеждането на целенасочена държавна политика и промени в нормативната рамка.

Предложенията ще бъдат предоставени на народните представители от региона. Те настояват за създаване на орган за насърчаване на дейността на социалните предприятия, на разширяване на достъпа им до пазари - предимство при участие в обществени поръчки, наличие на стимули за сдружаване, повишаване на капацитета и конкурентоспособността им. Необходимо е въвеждане на единни стандарти за управление на качеството в социалните предприятия, обективна и периодична оценка на въздействието /степен на полезност/ от дейността им по отношение на подобряване състоянието на уязвими обществени групи. Трябва осигуряване на достъп до финансиране – разпространение на добри практики и популяризиране на социални иновации, осигуряване на директни грантове, създаване на микрофинансиращи организации, прилагане на публично - частно партньорство.

„Искаме да се популяризира социалната добавена стойност - кампании за насърчаване на позитивните нагласи към социалните предприятия и техните продукти и услуги. Ясно регламентиране на социалните предприятия в нормативната уредба. Промяна в Закона за обществените поръчки - въвеждане на "социални клаузи" и подход на социално отговорно възлагане на обществени поръчки и на данъчни облекчения", казаха експерти от Сдружението на Югозападните общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай