150 млн. лв. отпусна кабинетът за ремонт на 480 км от пътната мрежа на страната
Спад в броя на сделките с недвижими имоти, при ръст в цените


13:15 ч.

04.10.18

3 мин.

0

0

0

Депутатите гласуваха да има електронна платформа за възлагане на обществени поръчки

от редактори |

Депутатите гласуваха да има електронна платформа за възлагане на обществени поръчки

Парламентът въведе електронна платформа за възлагане на обществени поръчки. Това се случи след като Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за обществените поръчки.


Съгласно приетите текстове възлагането на обществени поръчки, включително чрез динамична система за покупки, рамково споразумение и квалификационна система, се осъществява с електронни средства чрез използване на централизирана електронна платформа. В закона ясно е разписано, че платформата осигурява най-малко възможност за подготовка и публикуване на решенията, обявленията, и документациите за обществените поръчки, подготовка и получаване на запитвания и предоставяне на разяснения.


Според приетия закон най-малко платформата трябва да осигури подготовка и изпращане на покани, подготовка и подаване на заявления за участие и оферти, оценяване на офертите, сключване на договор, подготовка и подаване на заявки по договори, приемане и обработване на електронни фактури, както и свързване със системи за електронно разплащане. Платформата е общодостъпна и съвместима с най-разпространените пазарни продукти на информационните и комуникационните технологии за широка употреба.


Депутатите разписаха и текстове, с които при установено планирано прекъсване във функционирането на платформата в деня, в който изтича срок, свързан с възлагането на обществената поръчка, съответният срок се удължава. Централните органи за покупки могат да използват платформи за електронно възлагане, различни от платформата при условие, че е осигурена техническа съвместимост между двете платформи. Измененията в Закона за обществените поръчки са свързани и с електронните фактури.


При разплащанията по договорите за обществени поръчки възложителите са длъжни да приемат и електронни фактури, при условие, че тяхното съдържание отговоря на изискванията от Закона за данък върху добавената стойност и на европейски стандарт за електронно фактуриране.


„БСП приема принципа за електронно възлагане на обществени поръчки, но не приема предложението на управляващите електронните документи да се съхраняват за определен период от време. Предлагаме те да бъдат съхранявани безсрочно, също като документите в Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ, Имотния регистър, Регистър на имуществените отношения между съпрузите". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Пенчо Милков при обсъждането на платформата.


Той обясни, че с приетото предложение на управляващите, след 5-тата година документите няма да бъдат публично достъпни за обществото, а след 10-тата година изобщо няма да се съхраняват. „Това ограничава възможността на гражданите при възникване на спорове по откриване, възлагане и изпълнение на обществена поръчка, да установят бързо действителните факти", каза още Милков.


Той подчерта, че предложението на БСП за безсрочно съхранение позволява- хората по всяко време и от всяко място да получават точна информация за всяка обществена поръчка. „С неприемането на предложението ни, управляващите създават предпоставки за заличаване на всички следи от възложените обществени поръчки", допълни Пенчо Милков.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент