Дават още 37,5 млн. за заетост и лични асистенти

Дават още 37,5 млн. за заетост и лични асистенти | StandartNews.com

София. Допълнителни 37,5 млн. лева ще бъдат осигурени за програмите „Подкрепа за заетост" и „Личен асистент" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г., съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

По-голямата част - 30 млн. лева от допълнителните средства - отиват към програмата „Подкрепа за заетост", която субсидира работни места в реалната икономика. 7,5 млн. лева ще бъдат отпуснати за продължаване на услугата „Личен асистент" за хора с увреждания.

Средствата идват от очаквани икономии по други проекти в сферата на пазара на труда, финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г., уточниха от министерството. По-голямата част от парите ще бъдат спестени по приоритетна ос 2 „Повишаване на производителността и адаптивността на заетите".

Това е решено днес на извънредно заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

Одобрените допълнителни средства за „Подкрепа за заетост" ще позволят 5000 от най-уязвимите сред регистрираните безработни да бъдат включени в мерки за обучение и субсидирана заетост. Приоритетно ще бъдат наемани младежи, хора над 50-годишна възраст и трайно безработни. Средствата се насочват към повишаване на заетостта, за да се ограничат негативните тенденции на пазара на труда, тъй като след приключване на сезонната заетост бюрата по труда отчитат нарастване на регистрираните безработни.

Заради нарастващия интерес към придобиване на професионална квалификация и учене през целия живот е удължена операция, насочена към валидиране на знания, придобити по неформален път. По нея има неусвоени средства, които ще могат да бъдат използвани най-късно до октомври 2015 г.

Допълнителните 7,5 млн. лв. за „Личен асистент" ще осигурят достъпни услуги в домашна среда за близо 11 000 души с тежки увреждания. Това ще гарантира плащанията по сключените вече договори за лични асистенти до края на годината.

Пренасочването на средства по двете програми е сред мерките за избягване на риска от загуба на средства по програмата за 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай