Дават на концесия музеи и затвори

Дават на концесия музеи и затвори | StandartNews.com

Музеи, затвори, туристически забележителности, археологически разкопки и обекти от недвижимото културно наследство ще може да се дават на концесия. Това предвижда изцяло нов закон за концесиите, пуснат от правителството за обществено обсъждане. Министърът на културата ще може да отдава на концесия паметници, собственост на държавата, за стопанисване на частни или смесени дружества. Общините ще могат да предоставят за стопанисване на бизнесмени местни туристически обекти. Новият закон регламентира всички възможности за отдаване на държавна и общинска собственост за ползване от частни фирми срещу заплащане на концесионно възнаграждение от тяхна страна, както и ред за предоставяне на публични услуги от частни компании, за което ще плащат гражданите, държавата или общините.

Новият закон за концесиите ще замени два действащи сега закона - за концесиите и за публично-частното партньорство. Предвидена е и възможност за изменение на сключените договори за концесия. Това ще става по предварително зададени за всеки договор условия.

Освен открита процедура, в която да участват всички, са предвидени и два други модела за даване на концесия, при които ще се водят преговори с конкретни кандидати - състезателен диалог и състезателна процедура с договаряне. Двете допълнителни опции са, за да помогнат на възложителя, ако той няма нужната технологична или икономическа информация, за да направи предварителните анализи за концесията.

Максималният срок за концесиите за ползване е 25 г. А за концесиите за строителство и услуги не е предвиден максимален срок. Това обаче не означава, че ще има "вечни договори" или концесии за 500 години. Срокът ще е част от конкуренцията при кандидатстването. А идеята е инвеститорът да получи възможност да възвърне инвестицията си за гарантиран период.

Новият проектозакон предвижда и създаването на публично-частни партньорства. При създаването на съвместни дружества с участието на частни компании държавата и общините ще имат право да блокират решенията и промените в устава им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай