Дават 380 млн. за бизнес в 39 града

За форума по повод 120-годишния юбилей на БТПП председателят на организацията Цветан Симеонов събра трима президенти на България - Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев

Дават 380 млн. за бизнес в 39 града | StandartNews.com

Парите ще се отпускат като заеми за изграждане на търговски центрове и тържища

Ще бъдат създадени няколко фонда, с които ще бъдат финансирани инфраструктурни проекти на принципа на публично-частното партньорство. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на бизнес форум, организиран от БТПП по повод 120 г. от създаването на търговските палати в България. За 39 града ще бъдат предоставени 380 млн. лв. стартов капитал в подкрепа на бизнеса, обясни Павлова. Средствата ще са за проекти на бизнеса за градско развитие като изграждане на търговски центрове, тържища, градска инфраструктура. Финансирането ще бъде под формата на заеми с ниски лихви. А след като фирмите върнат заема, средствата ще се дават отново по същата схема на бизнеса. Отделно се планира да се създаде фонд специално за София. Ще има и отделен фонд за Северна България и фонд за Южна България, както и фонд за туристическа инфраструктура. Около 200 млн. лв. са планирани за фонд за финансиране на проекти за водна инфраструктура.

"Най-голямото предизвикателство ще бъде създаването на фонд "Пътна инфраструктура", заяви Лиляна Павлова. По него ще може да се финансират проекти, свързани с изграждането на системи за управление на трафика и тол системите, даде пример тя. МРРБ предвижда създаване и на Гаранционен фонд за подкрепа на бизнес инициативи.

Форумът по повод 120-годишния юбилей на БТПП събра трима президенти на България - Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. "През тази година българската икономика се развива над очакванията ни", заяви президентът Росен Плевнелиев. Той определи страната ни като регионален хъб на предприемачеството. За пример държавният глава даде развитието на стартиращи компании, като по този показател София се нареждала веднага след Лондон и Дъблин.
"В света се очаква от частният сектор и най-вече от малките и средните фирми да създадат 40 млн. нови работни места, за да бъдат обхванати безработните", заяви генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър. "За да може това да се случи, правителствата трябва да създадат подходящата среда, която да стимулира разкриването на тези работни места", допълни той. Според Райдър това ще стане с адекватни регулации, по-малко административни тежести, улеснен дотъп до кредити и обучения.

1 млрд. от ОПРР са за пътища

Над 3 млрд. лв. от новата ОП "Региони в растеж" са насочени за подобряване на градската среда, като 1 млрд. лв. от тях са за обновяване на пътната инфраструктура. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова на форум по повод 120 г. от създаването на търговските палати у нас. Приоритетни са и програмата за енергийна ефективност, с възможността за саниране на малки и средни предприятия, и публични сгради, както и програмата за саниране на блокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай