Държавното "Авионамс" ще произвежда дронове

Държавното "Авионамс" ще произвежда дронове | StandartNews.com

Обществото трябва да знае как е минал процесът на раздържавяване и какъв е ефектът от него. Трябва да има финален анализ на процеса на приватизация, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Министерството ще предложи всички държавни дружества да влязат в т. нар. Забранителен списък. При решение за приватизация Народното събрание ще изважда дружество от този списък. Планира се да бъде направена електронна платформа, на която всички държавни активи - имоти и обособени части, да се продават само чрез публичен търг.

От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 24 сертификата за инвестиции за общо 275,23 млн. лв., като се очаква разкриване на 4782 работни места. Караниколов напомни за инвеститорския интерес към България в областта на автомобилостроенето. Мисля, че е настъпил моментът освен компоненти да опитаме и да сглобяваме автомобили, изтъкна той. Караниколов информира и за идеята в държавно дружество "Авионамс" да се правят безпилотни самолети и дронове. Като знакови за годината проекти той посочи тези на "Сенсата Технолоджис", на "Луфтханза Техник", на "Язаки България", които за трети път разширяват своята дейност в страната и ще разкрият нови 3150 работни места в производството на части за автомобили.

Министърът заяви още, че китайски компании проучват възможностите за инвестиции в България за производство на високо-скоростни влакове и трамваи, асамблиране на електрически коли и автобуси, като се обсъжда и логистичен проект за карго превози от Китай през България за Европа. По думите му налице е и интерес от китайски компании към участие в изграждане на пътища и друга транспортна инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай