Държавният бюджет се точи с болнични

Държавният бюджет се точи с болнични | StandartNews.com

Искаме кабинетът да въведе електронно трудово досие

Заетите в сектора са намалели с още 10 000 през миналата година

Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ)

Ние провеждахме с Министерство на икономиката отраслов съвет, на който поставихме някои основни въпроси, които считаме за изключително важни в момента. Единият от тези въпроси е въвеждането на електронно трудово досие. Само че на съвета стана ясно, че Министерство на икономиката само по себе си не може да направи такава законова промяна. Това по-скоро би следвало да бъде задача на Министерски съвет по отношение на електронното управление. Така че за нас това е изключително важно от гледна точка на изсветляване на икономиката и намаляване на сивия сектор. Като съответно това е мащабна програма, която би следвало да бъде на правителството, защото е свързано със спазването на много регламенти, Закона за защита на личните данни, изграждане на регламент за достъп, обвързване със НАП и НОИ и т.н. Другото, което коментирахме, е регламент за ограничаване злоупотребата с болнични листи. Работодателите трябва да имат възможност нещо да правят или най-малкото да има някаква промяна на сегашния регламент, даже имаме конкретни предложения за намаляване на процента, който се плаща към момента от страна на работодателя и от страна на държавата. Както и предложение за изчаквателен период от 2 дни - така, както е в другите европейски държави. Защото няма как работодателите постоянно да правят отчисления, а всъщност системата да подпомага използването на болнични и точенето на държавния бюджет. Имаме статистика, с която можем да докажем, че това, което внасяме, не може да покрие онова, което се плаща като обезщетения. За миналата година статистиката показва, че заетите в целия наш бранш са намалели с още 10 000 души.

Безплатна концесия за минералните извори
Трябва с укази да се помогне на 32 общини да развиват зимен туризъм
Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Ако туристическият бранш, общините и властта се стиковаме добре и намерим общ език, ще можем да донесем у нас над 2 милиарда допълнително от оборот. Тези пари ще дойдат от спа туризма, културния туризъм, разширяването на зимния сезон. Освен това тук има големи резерви и за селското стопанство. Трябва да помогнем износа за трети страни с експорта на автентични български храни. С част от приходите, които идват от Европейския съюз, да се помогне на нашите млекопроизводители да създадат малки мандри, с които да могат да обслужват не само нашето население, но и да изнасят за трети страни. Да вземем за пример градчета като Вършец и Стрелча - там има минерална вода, която тече, без да има добавена стойност. В такива случаи би трябвало да се дават безплатни концесии за 30 години срещу инвестиции и разкриване на работни места, като се търси създаване на допълнителна добавена стойност.

Над 32 общини имат желание да развиват зимен туризъм. И макар че съм голям демократ и привърженик на демокрацията, смятам, че в момента имаме нужда от укази, с които да се помогне на тези 32 общини спешно да развият такъв зимен туризъм, за да може да се спаси обезлюдяването и да се подобри икономиката.

Бих искал да питам управляващите дали вярват на бизнеса, дали искат заедно да търсят нови възможности с бизнеса и какво е тяхното мнение изобщо към българската продукция? Могат ли да помагат за експорт и за налагането на българското производство на пазара? И ще бъдат ли съгласни 1% от оборота, който прави туризмът, да отива за външна реклама, както го правят всички туристически страни по света?

С нов проект ще информираме търговците за правилата
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

Като контролен орган, ние ежедневно осъществяваме ефективен и превантивен контрол на пазара. Наред с това развиваме и информационни кампании, при които поставяме все по-сериозен акцент върху комуникацията с търговците. Имаме намерение да реализираме проект, чрез който да бъдат представени на тяхното внимание задълженията им, които потребителското законодателство предявява към тях. Целта е да са по-добре информирани за правилата, да бъдат мотивирани да ги спазват и убедени, че коректното поведение ще им донесе повече редовни клиенти, което в крайна сметка е от полза за бизнеса им.

Нашите кампании са насочени и към потребителите - стремим се да ги запознаем с техните базови права, да ги информираме за новите възможности, които им предоставя законодателството да се защитят, да ги насърчим да бъдат активни в отстояването на правата си и да им дадем сигурност, че могат да разчитат на нас за съдействие, когато са изправени пред по-сложни казуси.

През миналата година отчитаме ръст на броя на гражданите, които са се обърнали към нас, което означава, че все повече хора знаят правата си и са склонни да ги отстояват. Същевременно, независимо от факта, че нашите проверки са се увеличили значително в сравнение с предходния период - през миналата година те са близо 40а000, констатираме спад на нарушенията с около 10%, а в някои сектори, като онлайн търговията, например, той е значително по-висок - с около 35%.
Тези факти ни дават увереност, че вървим по правилния път, а също и стимул да продължим да полагаме усилия в тази посока и занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай