Държавният бюджет с 1 млрд. лева дупка

Държавният бюджет с 1 млрд. лева дупка | StandartNews.com

"Ние трудно ще избягаме от актуализация на бюджета", призна Порожанов

София. Повече от 1 милиард лева е дефицитът в държавния бюджет. Това показва анализа за финансовото състояние на страната ни към края на месец юли, направен от служебното правителството.

Доказателство за по-лошите финансови цифри е дефицитът по фискалната програма на страната ни, който е в размер на 1, 147 млрд. лева или 1,4% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни. При написването на бюджета обаче за цялата година е планиран дефицит в размер на 1, 472 млрд. лева, обясни финансовият министър Румен Порожанов

При това положение "ние трудно ще избягаме от актуализация на бюджета", призна Порожанов и обяви, че служебният кабинет ще предостави план за актуализация на следващото Народно събрание.

Отчетът показва 16.8 млрд. лева приходи и почти 18 млрд. лева разходи. Това, което притеснява новите управляващи е, че предишните управляващи са виждали проблемите, но не са положили усилия да харчат по-малко, за да може тази дупка да не се превръща в кратер.

Актуализацията на бюджета няма да ни се размине. Дефицитът няма да е под 2%, както планираха предишните управляващи. Ще ни се наложи да влезем и в обяснителен режим с Еврокомисията. Надеждата е да не трябва да бъдем глобявани, ако дефицитът надскочи забранените от Брюксел 3%.

Министър Порожанов обясни по-лошите показатели на дефицита с покачването на разходите, с изоставане на данъчните приходи и не на последно място със замразените плащания от Европа по две Оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Служебното правителство дори очаква влошаване на дефицита и за месец август с още 355 млн. лева именно заради разплащане на забавените пари към изпълнителите на проектите по тези две европейски Оперативни програми.

Подкрепяме необходимостта от осигуряването на ресурс на НЗОК, така че касата да може да задоволи необходимостта от разходите в здравната система, обясни той.

Междувременно управляващите решиха да отпуснат допълнително 16 млн. лева за справяне с проблемите след наводненията в страната.

Освен всичко, както "Стандарт" писа, БНБ е започнала процедура за договаряне без търг за печатане на банкноти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай