Данъчни търсят скрити обороти

Данъчни търсят скрити обороти | StandartNews.com

НАП ще следи касовите апарати на 3600 фирми в София

София. Данъчни ще следят за укрити обороти в 3600 фирми в София. Националната агенция по приходите е предупредила собствениците на компаниите, че касовите им апарати са поставени под наблюдение заради значително по-нисък оборот от обичайния.

В "черния" списък влизат търговци на храни и промишлени стоки, заведения, ресторанти, лекари и поликлиники, фризьори, козметици, паркинги и др., съобщават от НАП. Фирмите, които ще попаднат под особения надзор на данъчните, са избрани, след като е установено, че за дълъг период от време те нямат никакви продажби. Друга причина да се обърне специално внимание върху приходите на даден търговец е концентрирането на целия му оборот в края на месеца, докато през останалото време няма издадена нито една касова бележка. Друг критерий е съпоставка на приходите на дадения обект с броя на хората, които работят в него. Ако приходите на обекта не са достатъчни, за да се покриват заплатите на персонала, но въпреки това няма съкращения, става ясно, че има нещо нередно, коментират инспекторите.

Ако въпреки предупреждението на данъчните ниските обороти продължат, без да има икономически причини за това, търговците ще бъдат проверявани, в това число и чрез тайно посещение на инспектори. Тяхната задача ще е да разберат дали се издава касова бележка за всяка покупка или услуга.

С помощта на софтуер за дистанционна връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП се следи издаването на над 400 млн. касови бележки всеки месец. Активните касови апарати в страната в момента са близо 400 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай