Дъмпинг с румънски агнета

Дъмпинг с румънски агнета | StandartNews.com

Продават ги с левче по-евтино, внос от Нова Зеландия в хипермаркетите

Агнета от Румъния и Нова Зеландия мътят водата на родните фермери. Пазарът е замрял, надеждите са по Великден да се раздвижи. "Нашата стока е хубава, но цените са по-високи от тези, на които се внася от Румъния", казва един от големите животновъди в Добричко Давид Бейтула. "Ние настояваме за цена от 5.40-5.50 лв. за килограм живо тегло на млади агнета, а от северната съседка влизат на цена от 4.00-4.50 лв. за килограм. Вкусовите качества на нашите агнета са по-хубави, но няма пазар. В момента няма и износ от страната", казва животновъдът. Той продава направо от фермата си. До 22 кг живо тегло цените са от 5.40-5.50 лв., а по-големите - от 22 до 30 кг - по 5.00 лв. за кг.
Вносът на търговските вериги също мъчи българските производители.

Проверка на "Стандарт" показа, че в един от хипермаркетите може да се купи агнешка плешка от Нова Зеландия на цена от 12.99 лв. за килограм. Трябва да има държавна политика, категоричен е Бейтула и посочва за пример Румъния. "Там държавата подпомага стопаните - дава национално доплащане за всяка овца, което в наши пари излиза по 24 лв. на глава. Затова фермерите са по-добре и имат интерес да увеличават стадата и да изнасят", казва животновъдът. Освен овце и агнета фермерът отглежда и крави. И споделя, че изкупната цена на млякото е паднала с 4 стотинки за литър през последната седмица. "И тук трябва да има държавна политика. Реалната цена на литър качествено мляко от една ферма е 85-90 стотинки", добавя Бейтула.

Изкуствен козунак не се разваля

Козунаци, произведени от микс с брашно, яйчен прах, сухо мляко, оцветители и захар, заливат пазара. Дори лимонът и ванилията са изкуствени, показва проверка на етикета. Миксът се разбърква с вода и става на тесто, без да се меси. Така себестойността му е с 30-40% по-ниска и крайната цена е 1.20-1.30 лева. Производството на субстанцията толкова е еволюирало, че козунакът менте се точи на конци при рязане като истинския, има жълт цвят, а вкусът му също е като на традиционния сладък хляб. Преди 2-3 години се ронеше, но сега вече не. Така у потребителя се създава заблуждение, че се гощава с оригинален сладкиш.

Козуначеният микс не трови, дори при него е минимализиран рискът от опасна храна, защото не е от живи организми, категорични са инспекторите. Ако трайността на истинския е 4 дни, на имитацията е 15 дни. Италианските "Панетони" не са козунак, а кекс. Металните шарени кутии привличат вниманието на клиентите. Те са с голяма трайност - от 45 дни до 3 месеца, защото са пълни с консерванти. Но Великден е веднъж в годината и семейството може да си позволи качествения и истински традиционен продукт за празничната трапеза.

Хлебар: Е-тата не са опасни

Козуначените миксове са напълно безвредни, категоричен е председателят на регионалната браншова структура на хлебопроизводители и сладкари в Добричко Тошко Няголов. Той твърди, че в миксовете, които се използват от родните производители, няма консерванти. Няголов ходил преди три седмици до Австрия, за да разбере какво са Е 160, Е 140, Е 440. "Оказа се, че това са бетакаротени, които са извлечени от ябълки. Миксовете, които се внасят у нас, се ползват в цяла Европа. Тяхната употреба ни дава възможност да направим достатъчни количества за пазара доста по-бързо, защото старата българска рецепта отнема много време. Козуначеното тесто по традиционна рецепта е тежко и невинаги се получава желаната форма. Направата на 1 кг козунак по старата технология отнема 5-6 часа", казва още Няголов и добавя, че и произведеното печиво по този начин е и доста по-скъпо. Според него тази година козунаците за празника отново ще са на цени от миналата година, като килограм обикновен козунак без пълнеж ще е на цена от 4 лв., а с пълнеж - локум, стафиди, захаросани плодове - 5 лв. за килограм.

Земеделци слагат постове на границата

Зеленчукопроизводители в Пиринския край се готвят да сложат свои постове на границата, за да не се допусне отново внос на негодна земеделска продукция от чужбина. "Нека мобилните групи на земеделското министерство си вършат работата. Да не се окаже след 2-3 месеца, че пазарът е залят с внос от чужбина, а нашата стока да я вземат за жълти стотинки или да се скапва", предупреди председателят на Сдружение "Югозапад 2013" Георги Кафтанов, който отглежда домати в оранжерии. Той и колегите му се надяват държавата да вземе необходимите мерки за излизане на сектора от кризата, да се контролира строго какви зеленчуци се внасят в страната ни. "Имаме информация, че до пазарите у нас стига бракувана стока от чужбина, хората ядат боклуци, без да подозират. В същото време качествената българска продукция не се изкупува, искат да я продаваме на безценица", казва още Кафтанов. Той приветства проверките по границите, тържищата, борсите и складовете на едро. Целта е всички компетентни институции да затегнат контрола върху вноса на некачествена продукция и да започне изкупуването на български зарзават. От сдружението настояват да се увеличи броят на инспекторите в Областната дирекция по безопасност на храните, т. нар. окачествители. Целта е те да проверяват и издават навреме сертификатите на земеделските стопани, които са одобрени.

Прясното месо се познава по цвета

Има няколко признака, които показват прясно ли е агнешкото, което купуваме, или е било размразено наскоро. Ако месото не е стояло във фризера, то винаги пуска кръв, разкриват инспекторите по храните. Ако мръвката е била замразена и след това размразена, в опаковката й със сигурност няма да има нищо друго освен вода. Замразяваното месо губи еластичността си. Затова когато го натиснете с пръст, в него остава дупка, а прясното връща формата си в първоначалния вид. Друг признак е цветът. Той трябва да е червено-розов, а на мазнината - бял до жълт.
Да се купува месо само от регламентирани кланици, което е минало през контрол, препоръчват инспекторите. Това може да се удостовери със специален овален печат, който съдържа информация за името на страната, в която е заклано животното, ветеринарно регистрационния номер на предприятието и буквите ЕО. Здравната маркировка трябва да е поставена по такъв начин, че ако се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай