Дадоха старт на водния цикъл на Плевен – Долна Митрополия

Дадоха старт на водния цикъл на Плевен – Долна Митрополия | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Ивелина Василева дадоха старт на проекта за водния цикъл на Плевен – Долна Митрополия. Договорът е на стойност 117 млн. лв. и се финансира по ОП „Околна среда 2014-2020 г."

„Това е най-мащабният проект по новата програма, безвъзмездната финансова помощ по него е 88 млн. лв. Това е и първият проект, чрез който се обединят усилията на две общини", каза министър Василева. „Подобен проект с такава сложност не се подготвя леко, нито бързо", допълни тя.

Ядрото му е разширението и модернизацията на ПСОВ-Плевен, която е изградена през 80-те на миналия век и никога не е била рехабилитирана. Сега към нея ще бъдат свързани още четири населени места – Ясен, Буковлък, Долна Митрополия и Тръстеник.

До момента по ОПОС е изградена мащабна екологична инфраструктура – 51 пречиствателни станции и 2600 км ВиК мрежа, което е предпоставка за по-доброто развитие на населените места, бизнеса и привличането на инвестиции.

„Само си представете преди тези 51 пречиствателни станции какво е изтичало в реките, в морето, в подпочвените води. В БСП няма как да знаят как се работи с еврофондове, защото все са им били спирани", заключи премиерът Бойко Борисов.

Доволен от новата инвестиция е и кметът на Плевен – Георг Спартански. „Щастливи сме, че даваме старт на строителството. Но истински щастливи ще сме след три години, когато ще верифицираме разходите", заяви той.

Кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска припомни, че проектът има дълга история. Широко рекламиран в предишни години, е спрян по времето на кабинета „Орешарски". „Но благодарение на министър Василева и усилията на целия екип на ГД ОПОС беше спасен", каза Поля Цоновска.

Физическото изпълнение на дейностите е 30 месеца, на целия проект – 36 месеца. Важна част от инвестицията е и изграждането на водния цикъл на четири населени места – Ясен, Буковлък, Долна Митрополия и Тръстеник, които са разположени по поречието на р. Вит и в нейния водосбор. В момента населението им ползва септични ями, което крие рискове от тяхното преливане и замърсяване на околната среда. Авариите във водопроводната мрежа са чести, големи са и загубите на вода.

С реализацията на проекта ще бъде изградена канализацията на селищата, а подмяната на старите водопроводни тръби ще се отрази на качеството на питейната вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай