Да си сверим часовника за харчовете с Европа

Има страни, в които медицинските изделия са по-евтини

Да си сверим часовника за харчовете с Европа | StandartNews.com

Болници и фирми за медицински консумативи ни жилят с по 700 лв. за сърце, разкри "Стандарт" в разследване преди седмица. Как и защо се източва НЗОК? Днес ви предлагаме мнението на д-р Нигяр Джафер, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Когато държавата реши да направи нещо, винаги може да го постигне. В този смисъл аз се надявам, че за тези близо 147 000 медицински изделия, които се покриват с публични средства, ще се намери начин и да се въведе ред. Тенденцията на разходите за тези продукти върви нагоре. Съвсем скоро парите, които се заплащат от касата за медицински изделия и лекарства, ще бъдат толкова, колкото са и за медицински дейности. Това е факт, с който трябва да се преборим по някакъв начин. Регистърът към Изпълнителната агенция по лекарствата, който се създаде със законов текст, не върши работа. В него има около 15 000 медицински изделия, които са вписани с цени, които никой не може да провери.
Харесва ми идеята да се търси референция на цените им с други европейски страни. Още повече, че фактите, които "Стандарт" показва, са неоспорими - има страни, където цените са доста по-ниски. В тази връзка очаквам инициатива от здравната каса и Министерство на здравеопазването за промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай