БСП иска договорите на хипермаркетите в интернет

БСП иска договорите на хипермаркетите в интернет | StandartNews.com

София. БСП ще настоява общите условия по договорите на търговските вериги да бъдат прозрачно качени в интернет. Това обяви депутатът от левицата и член на парламентарната икономическа комисия Корнелия Нинова пред bTV.

 

Тя обяви, че вече се е запознала с договорите и възнамерява да ги оповести, дори и търговците да я съдят, от което не я е страх.

 

"Търговските вериги смятат, че общите условия по договорите са търговска тайнa. Вече няма да е така. Веригите не публикуват търговските отчети, а плащат глоби. Общите условия ще се публикуват в интернет, за да се виждат", обяви Нинова и допълни, че финансовите отчети също трябва да са публични.

 

Депутатът е на мнение, че в отношенията търговец – производител веригите са силната страна и има около 22 вида такси, които призводителите са длъжни да плащат.

 

"Продаваш олио на търговска верига за 3 лв., тя не ти плаща 3 лв., а ти начислява такси за 2 лв. и ти плаща 1 лв., което е под себестойността на продукта", обясни Нинова.

 

Според нея, споразуменията между веригите и производителите са на базата "ако не ви харесва, идете другаде". Според сегашните договорки, един български производител е длъжен да предлага на веригата всичко, което произвежда. Длъжен е също да продава продукцията си на цена, не по-ниска от тази, договорена с веригата.

 

"При неспазване на клаузите или закъснение на дадена доставка се плащат неустойки от порядъка на няколко хиляди лева. Каква свобода на пазара е това?!", коментира Нинова.

 

Според готвения от левицата закон, КЗК ще определя кои фирми имат значително присъствие на пазара и ще ги следи по определен ред.

 

"Няма да гоним инвеститори, но ще работят по правила. Българският производител е не по-малко важен от европейския", заяви Нинова.

 

По повод масовият отказ от членство в БСП в общинската организация на партията в Монтана Нинова коментира, че левицата не подценява проблема, но продължава напред.

 

"С АБВ ще спорим само по политики. Двете формации обаче не се различават особено. Разликата е, че в АБВ следват личност, а не идеология. БСП има единство за пълната подкрепа на кабинета "Орешарски", завърши тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай