Брюксел повиши прогнозата си за ръст на икономиката

Брюксел повиши прогнозата си за ръст на икономиката | StandartNews.com

Европейската комисия (ЕК) очаква икономиката на България да нарасне с 1% през 2015 г., показва пролетната прогноза на експертите от Брюксел. Обновената оценка е по-висока от предишните очаквания на ЕК от есента на 2014 г. Тогава Брюксел прогнозираше, че българската икономика ще нарасне едва с 0,6%. Очакванията на Брюксел са по-негативни от тези на Министерството на финансите, което също наскоро завиши оценките си за икономиката на страната. В пролетната прогноза на МФ очакванията са за ръст на БВП с 1,4%, докато през есента на миналата година прогнозата беше за нарастване на икономиката с 0,8%.

За 2016 г. ЕК прогнозира ръст от 1,3% спрямо предишната прогноза за нарастване на БВП с 1%. Последната прогноза на МФ за догодина е за ръст на икономиката с 1,7%, а за 2017 г. се очаква ускоряване на БВП с 2,3%.

За целия ЕС от ЕК изтъкват, че благоприятните икономически условия оказват положително въздействие върху растежа. От ЕК прогнозират, че БВП на 19-те страни от еврозоната ще нарасте с 1,5%. Очакваният ръст за 28-те членки на ЕС е 1,8%. От ЕК изтъкват, че в подкрепа на икономиките на страните от ЕС действат редица фактори - ниските цени на нефта, стабилният растеж на световната икономика, продължаващото обезценяване на еврото, както и благоприятните икономически политики в ЕС. Според ЕК провежданата от ЕЦБ политика на увеличаване на парите в обращение допринася за понижаване на лихвите и до очаквания за подобряване на условията на кредитиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай