Брюксел подготвя нова програма за градовете

Брюксел подготвя нова програма за градовете | StandartNews.com

Брюксел. Нова програма за подкрепа на градовете в ЕС подготвя Брюксел. Предложения за формата и съдържанието й ще се приемат от страните членки до 26 септември, обяви Европейската комисия. Предложения може да дават и национални, регионални и местни органи.

Целта на програмата е както да се съгласуват по-добре градските политики между различните страни и региони, така и да се гарантира по-голямо влияние на градовете при формиране на политиките на ЕС. Сред доводите за създаване на програмата е фактът, че близо 70% от населението в ЕС живее в градски региони, като до 2050 г. се очаква този дял да достигне 80%. В същото време близо 2/3 от политиките на общността засягат градовете. "От замърсяването до бедността, от безработицата до енергетиката - няма да можем да се справим с предизвикателствата пред Европа или да постигнем целите на Европа, ако не успеем да разрешим тези проблеми в градовете на Европа", категоричен е и комисарят по въпросите на регионалната политика на ЕС Йоханес Хаан.

"Сега искаме да чуем мнението на ключови заинтересовани страни и на тези, които живеят в самите градове", допълни той. Сред целите на програмата е да се насърчава обменът на добри практики с цел да се помогне за развитието на градовете и метрополисите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай