Брюксел обвини БЕХ, че нарушава конкуренцията

Брюксел обвини БЕХ, че нарушава конкуренцията | StandartNews.com

Европейската комисия е преразгледала разследването срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) за злоупотреба с господстващо положение на националния пазар на газ. На холдинга и дъщерните му дружестваса били изпратени възраженията на Комисията срещу пазарните им практики.

В случай, че подозренията за нарушаване на правилата се потвърдят, може да последва сериозна финансова санкция.

Ако докаже нарушение, Европейската комисия може да забрани практиките и да наложи глоба в размер до 10 на сто от годишния оборот на дружеството.

Разследването на дейността на БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се води от юли 2013-а, според предварителното становище на Комисията, което им е изпратено днес, те може да са нарушили антитръстовите правила чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура в България.

Комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ, и че са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

От тук нататък засегнатите дружества ще могат да проверят документите в преписката по разследването, да отговорят писмено, както и да поискат устно изслушване, за да представят коментарите си по делото пред представители на националните органи по конкуренция и Еврокомисията.

Тя ще се произнесе окончателно, след като те упражнят правото си на защита.

Европейската комисия разследва БЕХ и за евентуални териториални ограничения, които холдингът налага в договорите за доставка на електроенергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай