Брюксел натиска Белград да спре "Южен поток"

Брюксел натиска Белград да спре "Южен поток" | StandartNews.com

След като през последните месеци ЕК отправи препоръки към няколко държави членки да спрат работата по реализацията на проекта "Южен поток", докато тръбата не отговори на изискванията на общността, сега подобна препоръка е била отправена и към Сърбия. Според местното издание "Политика", което се позовава на информационния център на ЕС в Белград, от Брюксел са отправили препоръка да се спре работата по "Южен поток", докато той не бъде хармонизиран напълно със законодателството в ЕС.

В писмото си до сръбските власти от Еврокомисията заявяват, че по принцип не са против реализацията на газопровода, защото Брюксел подкрепя диверсификацията на източниците и маршрутите, по които Европа се снабдява с природен газ. В същото време обаче в подписаните междуправителствени споразумения между Русия и различните страни по трасето на тръбата има клаузи, които не отговарят на законодателството в ЕС, а като кандидат за присъединяване към съюза Сърбия трябва да ги спазва, отбелязват от Брюксел.

В писмото се казва още, че подписаният между Белград и Москва документ не е изключение и подобни несъответствия с еврозаконите има и в междуправителствените споразумения с другите страни. От Еврокомисията препоръчват на Сърбия паралелно да засили работата по изграждането на междусистемна газова връзка с България. И припомнят на Белград, че за част от инвестицията са осигурени средства от ЕС.

Питат има ли гаранции за тръбата

Издавани ли са гаранции за "Южен поток", пита Реформаторският блок. Като настоящ член на Гражданския съвет към реформаторите Трайчо Трайков поиска премиерът Пламен Орешарски да обяви верни ли са слуховете, че Българската банка за развитие и Българската агенция за експортно застраховане са издали гаранции за 100 млн. евро за "Южен поток". Ако такива има, при спиране на проекта ще трябва да ги плащат данъкоплатците, каза Трайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай