Брюксел иска проекти от бизнеса (ОБЗОР)

Брюксел иска проекти от бизнеса (ОБЗОР) | StandartNews.com

Проектите се подават директно в ЕИБ, без посредничеството на кабинета

Планът "Юнкер", който трябва да съживи европейските икономики, ще подпомага само частни инвестиции в реалната икономика и публично-частни партньорства. Изцяло публични проекти няма да получат финансиране. Това подчерта в София еврокомисарят по заетостта, икономическия растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен, който е и зам.-председател на Еврокомисията. София е поредната столица от Евросъюза, в която Катайнен представя инициативата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. А тя е за създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) към Европейската инвестиционна банка, който да привлече 315 млрд. евро частни капитали.

Проектите, които ще търсят финансиране от фонда, да се подават директно в ЕИБ, призова Катайнен. Нито Европейската комисия, нито националните правителства ще имат думата в класирането и анализирането на проектите. Всеки предприемач и частен инвеститор има достъп до фонда, заяви той. Еврокомисията не поставя квоти по страни, няма да се допуска и политическа намеса при избора на проекти. Те ще бъдат оценявани от специална инвестиционна комисия, чиито членове ще се назначат от частния сектор и ще бъдат независими.

По думите на еврокомисаря още днес "всеки с идея за проект може да пусне мейл на ЕИБ". Фондът ще започне да функционира до края на юни, а първите одобрени проекти се очакват през септември. "На инвестиционния фонд трябва да се гледа като на банка, чиито клиенти са частни компании и банки за развитие в страните членки. Бенефициенти на фонда не са правителства и държавни институции", подчерта Катайнен. Инвеститорите обаче не трябва да очакват безвъзмездни помощи - фондът ще предоставя средства под формата на заеми или инвестиции. На фокус ще са проекти с по-висок риск, които трудно биха намерили финансиране от търговските банки. Такива са например дългосрочните инвестиции или инвестиции в иновации и нови технологии в рискови области. Сред тях са инфраструктурните проекти, които не могат да бъдат изпълнени само от един инвеститор и затова се прибягва до публично-частно партньорство. Поради тези причини основен елемент на инвестиционния фонд ще бъде споделянето на риска, като по този начин искаме да мобилизираме повече частни капитали в реалната икономика, заяви Катайнен.

"Изключително доволен съм, че в България се обръща необходимото внимание на борбата с корупцията", заяви Катайнен след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. По време на разговора Борисов постави темата за енергийната ефективност като много важна за страната. "Очакваме по плана "Юнкер" за следващата година да продължи санирането на блоковете", заяви Борисов. Вероятно Националната програма за енергийна ефективност на жилищата ще бъде преработена, така че от публична инвестиция да стане публично-частна, за да се вмести в критериите за финансиране. Очакванията на правителството са да получи за санирането 600 млн. евро от новия инвестиционен фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай