Брюксел иска минимална заплата във всяка страна от ЕС

Брюксел иска минимална заплата във всяка страна от ЕС | StandartNews.com

Европейската комисия иска всички страни членки на ЕС да въведат минимално работно заплащане и доходи за служителите и за безработните, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер в понеделник. Стъпката е част от усилията за борба с нарастващото социално неравенство и бедност, коментира Ройтерс.

Комисията, която има ограничени права в сферата на социалната политика, подготвя реформа на функциите и целите на ЕС и иска да включи борбата със социалното и икономическото неравенства, които често се използват като аргументи от десните евроскептични партии в 28-членния блок.

„Трябва да има минимална заплата във всяка страна от ЕС", каза Жан-Клод Юнкер на конференция по социалните права в Брюксел, добавяйки, че тези, които търсят работа, трябва да имат и гарантирано минимално ниво на доходи.

Юнкер, който е бивш министър-председател на Люксембург, заяви, че всяка страна трябва да има свободата да определя свое собствено минимално заплащане, но добави: „Има степен на достойнство, която трябва да уважаваме".

Жизнените стандарти и разходите варират в широки граници в ЕС и някои части от съюза, особено в Южна Европа, страдат от много високи нива на безработица.

Юнкер призова компаниите да приемат минимално заплащане, за да подкрепят битката със „социалния дъмпинг" - термин, който описва наемането на евтина работна ръка, понякога включваща мигранти, и придвижването на производство към страни с по-ниско заплащане.

Юнкер заяви, че реформата на социалната политика на ЕС трябва да започне от 19-членната еврозона, която вече споделя единна валута и фискален надзор.

Комисията ще представи предложенията си за реформи през следващите седмици преди срещата на високо равнище на 25 март, която ще отбележи 60-годишнината от Римските договори, с които се поставят основите на днешния ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай