Брокерите на имоти искат регулация на дейността си

Брокерите на имоти искат регулация на дейността си | StandartNews.com

София. Задължителни правила за работа, изисквания за образователен ценз, работа в офис, професионална застраховка и вписване на посредниците в регистър на браншова камара искат брокерите и агентите на недвижими имоти. 

"Бизнесът с недвижими имоти е регулиран в редица държави в Европа, макар и да няма унифицирана схема за регулацията му", коментира председателят на управителния съвет на НСНИ Ирена Перфанова, цитирана от "Капитал daily". В четвъртък брокерите и агентите на недвижими имоти обсъдиха за пореден път необходимостта от регулация на дейността си.

Идеята за въвеждане на регулация е от години и сега се актуализира от въвеждането на общ за Европейския съюз стандарт за работата на играчите в сектора, чието прилагане обаче е доброволно, напомня "Дневник".

В края на 2012 г. компаниите от бранша инициираха и изготвянето на проектозакон, който трябваше да бъде внесен в парламента в първите седмици на 2013 г. Оставката на правителството на Бойко Борисов обаче спъна проекта, който за момента остава замразен.

"Не сме се отказали, но със закон на този етап няма стане, така че ще действаме по-скоро паралелно и в посока саморегулация, което в момента е единственото работещо решение", коментира бившият председател на УС и настоящ председател на комисията по професионална етика в НСНИ Иван Велков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай