Борсата равнис по вота и КТБ

Борсата равнис по вота и КТБ | StandartNews.com

Краят на отпуските може да раздвижи търговията с акции
Европа трябва да започне борба с ниската инфлация

Борсовата търговия през следващите седмици и месеци ще е функция от способността България да формира стабилно правителство, развитието на ситуацията при Корпоративна търговска банка, кризата в Украйна и способността на Европейската централна банка да неутрализира опасността от развитието на дефлационна спирала в еврозоната.

Седмицата ще е богата на глобални икономически новини. Централната банка на Канада и Австралия ще вземат решение относно основните лихвени проценти, докато в четвъртък ще стане ясно дали Европейската централната банка ще започне реалната борба с ниската инфлация, която има шанс да се превърне в опасна дефлационна спирала.

Изпълнена с български икономически и корпоративни новини ще е следващата седмица, което заедно със затихващия летен отпускарски сезон има шансове да раздвижи търговията на Българска фондова борса.

В понеделник Националният статистически институт ще публикува данни за фискалните показатели на подсекторите "Централно държавно управление" и "Социално-осигурителни фондове" за месец юли. През същия ден се очаква НСИ да публикува и данни за цените на производител в сектора на услугите за второто тримесечие на 2014 г.

В сряда НСИ ще публикува данни за произведения през второто тримесечие на годината брутен вътрешен продукт. Предварителните данни, публикувани от НСИ преди няколко седмици показаха, че растежът през второто тримесечие се интензифицира, като на тримесечна база БВП нараства с 0,5%, а на годишна с 1,6%. Сега остава да видим дали предварителните данни не са надценили или пък подценили икономическата динамика през второто тримесечие.

Също в сряда ще бъдат оповестени данни за заетостта и производителността на труда отново за второто тримесечие.

В четвъртък Българска народна банка ще публикува данни за дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за месец август.

Между втори и пети септември ще се проведат Общите събрания на акционерите на "Биовет", "Сердика Пропъртис" АДСИЦ, "Пампорово" и "Синтетика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай