Борисов търси решение от Брюксел за европрограмите в понеделник

Борисов търси решение от Брюксел за европрограмите в понеделник | StandartNews.com

София. "Много е трудно да пуснем програмата „Транспорт", не съм оптимист. Ще ви кажа следващия понеделник, когато отида в Брюксел, дали ще има политическо решение за България", каза министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на строежа на софийското метро, цитиран от "Фокус". По думите му всички проекти са изпуснати "и то така са изпуснати и провалени, че няма оправяне. Министрите бяха там и се върнаха с лоши новини. Надявам се по-следващата седмица да имаме решение и да ни кажат на какво можем да се надяваме", очерта перспективите Борисов.

Софийското метро ще бъде довършено през април 2015 г.

За столичното метро обаче пари ще има и то ще бъде пуснато в срок, категоричен бе министър-председателят. Той инспектира участъка от метростанцията при бул. „Александър Малинов" до метростанцията при бул. „Академик Балан", част от трасето Младост І - Бизнес парка в Младост ІV. В инспекцията участваха и кметът на Столична община Йорданка Фнадъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски.

Борисов обясни, че по време на втория си мандат като кмет е обещал на Бизнес парка в ж.к. „Младост", както и на жителите на квартала, да имат метро. „В квартала има 90 хил. души, смятайте ги с 40 – 50 хил. автомобила, които всеки ден идват до Бизнес парка. Столица, която има метро до аерогарата, е съвременна. На министър Ивайло Московски задачата му е да продължат плащанията, така, както сме поели ангажимент", каза той.

Борисов увери, че от април месец "само за този квартал, който е колкото един град – Пазарджик или Казанлък, ще имат възможност да ползват това съвременно съоръжение".

„Пуснахме отсечката по бул. „Ал. Малинов", която се реконструира цялостно по проект за строителство на метрото. Искам да благодаря на жителите на ж.к. „Младост" и на хората, които ежедневно пътуваха, имаше доста сериозно закъснение на движението, но направихме всичко възможно, така че да се завърши този етап и да се отвори през зимата", заяви от своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова. 1 300 метра е дължината на отсечката по бул. „Ал. Малинов", която е част от проекта за изграждане на метрото, обясни тя и посочи, че новата отсечка ще бъде с три нови метростанции.

„На 90% е завършен релсовият път. Двете нови метро станции са със 70% завършен етап", отчете Фандъкова. „В предишното правителство на г-н Борисов ние получихме цялата подкрепа, за да може да се работи с тези темпове. През 2014 започнахме изграждането на отсечката по отношение на втора метро линия по бул. „Черни връх", за която, за съжаление правителството на Пламен Орешарски не отпусна никакви средства", отбеляза столичният кмет.

На въпрос относно обещано ново строителство в България, Бойко Борисов отговори, че не обещават, а показват. „Искам хората да знаят, че вече по готовата контактна мрежа се движат материалите за метрото и то ще бъде пуснато в срок – 23 и 24 април 2015 година", коментира още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай