Бобева: Финансово-икономическото ни състояние не налага извънредни мерки

Бобева: Финансово-икономическото ни състояние не налага извънредни мерки | StandartNews.com

Кърджали. Финансово-икономическото състояние на България към момента не налага някакви извънредни мерки. Как ще се развие ситуацията в следващите месеци не мога да кажа. Така вицепремиерът в оставка Даниела Бобева отговори пред журналисти в Кърджали на въпроса подходящ ли е моментът служебното правителство да получи извънредни правомощия и да тегли заем, за което настоява президентът.

„Била съм в служебно правителство преди години. Но тогава ситуацията в страната беше различна. Имахме зърно в резерва за 4- 5 дни и петрол за няколко дни", припомни Бобева и уточни, че не знае какво точно има предвид президентът и не пожела да коментира повече.

„Сега няма причина за някакви сериозни интервенция. Трябва да се придържаме към стриктна фискална политика, това, което са правили всички правителства след 1997 г., затова сме най-стабилната фискална страна в Европа", подчерта вицепремиерът в оставка Даниела Бобева.

По повод казуса с банковата система у нас през последните седмици, тя сподели, че е преживяла много тежко случващото се.

„За мен беше истински шок. Познавам всички колеги в БНБ. Аз съм един от хората, които са работили по законодателството. Смятам, че единствено и само в правомощията на БНБ е да знае какво се случва в КТБ и да намери най –добрите начини да се уреди този проблем, защото отговаря по надзора на банковата система", подчерта Бобева.

„Българската банкова система преживя най-тежката банкова криза в Европа и смятам, че в БНБ има капацитет и може да преодолее кризата с подкрепа, на което и да е правителство", заяви вицепремиерът в оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай